• Посилання скопійовано

Декларація щодо ренти і екоподатку на окупованих територіях

Підприємство має спецдозвіл користування надрами на окупованих територіях і подає пусту звітність щодо ренти і екоподатку до ДПС №1215. Але внаслідок територіальної реформи потрібно подавати звітність до ДПС №1208. З якого періоду подавати до нової ДПС?

Запитання:

Підприємство має спецдозвіл на користування надрами Антрацитівського району (Іванівка). Ці території окуповані, тому підприємство здає нульові звіти до ДПС №1215 - податкову декларацію з рентних платежів, податкову декларацію екологічного податку. 

Відповідно до Постанови ВРУ від 17.07.2020 р. №807-IX «Про утворення та ліквідацію районів» та інших підзаконних актів, смт Іванівка почало відноситися до м. Хрустальний (так сказала податкова інспекція), а не до Антрацитівського району. 

Оскільки це окупована територія, ми все одно мали здавати дані звіти не до Антрацитівського району, а до м. Хрустальний, код інспекції №1208? 

З якого періоду повиннi здавати декларації до нової інспекції і що для цього потрібно було зробити?  Які наслідки за неправильно подану декларацію не в ту інспекцію? Як виправити цю проблему?

 

Вiдповiдь: 

Адмінреформа

Відповідно до п. ч. 1 Постанови ВРУ від 17.07.2020 р. №807-IX утворюються у Луганській області Ровеньківський район (з адміністративним центром у місті Ровеньки) у складі територій Антрацитівської міської, Ровеньківської міської, Хрустальненської міської територіальних громад, затверджених КМУ. Постанова набула чинності з 19.07.2020 р.

Згідно з додатком до Розпорядження КМУ від 12.06.2020 р. №717-р (набрало чинності з 12.06.2020 р. згідно з ст. 52 Закону № 794-VII) визначені адміністративні центри та затверджені території територіальних громад Луганської області, де смт Іванівка входить до складу Хрустальненської територіальної громади з центром у м. Хрустальний. 

 

Якщо внаслідок адмінреформи змінена податкова інспекція, в якій перебуває на податковому обліку підприємство, як здійснюється зняття підприємства з обліку в одній інспекції і переведення в іншу?

Читаємо відповідь на питання в підкатегорії 116.07, ЗІР: «Як відбувається зняття з обліку СГ в одному контролюючому органі та взяття на облік в іншому, у разі ліквідації чи реорганізації контролюючого органу, адміністративно-територіальної реформи, зміни меж адміністративних одиниць (районів, територій територіальних громад, населених пунктів) чи інших, незалежних від платника податків об’єктивних причин, унаслідок яких змінюється контролюючий орган, в якому обліковується платник податків?».

Податкова, посилаючись на норми п. 10.23, п. 10.25 розд. Х Порядку №1588 відповідає таким чином.

Здійснюються зняття з обліку платника податку в одному контролюючому органі та взяття на облік в іншому відповідному контролюючому органі або зміна державної податкової інспекції, яка є структурним підрозділом контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків без зміни контролюючого органу з урахуванням таких особливостей:

1) переведення платників податків/зміна ДПІ обслуговування здійснюється на підставі Переліку платників податків, які підлягають зняттю з обліку в одному контролюючому органі та взяттю на облік в іншому чи зміні ДПІ обслуговування (далі – Перелік), затвердженого Центральним контролюючим органом або контролюючим органом;

2) у 10-денний строк після затвердження Переліку, контролюючий орган, з якого переводяться платники податків, передає до контролюючого органу за новим місцем обліку такі документи та інформацію: реєстраційні частини облікових справ платників податків; звітні частини облікових справ платників податків;

3) інформація про зміну місця обліку платників податків/зміну ДПІ обслуговування доводиться до відома платників податків у 10-денний строк після затвердження Переліку.

Дані про зміну місця обліку платників податків передаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань у день взяття на облік у контролюючому органі за новим місцем обліку.

 

Як подавати звітність при зміні податкової?

У разі зміни податкової адреси, пов’язаної зі зміною адміністративного району підприємством платником податку, подання податкової декларації та сплата податку здійснюються за попереднім місцем податкової адреси (неосновним місцем обліку) до закінчення поточного бюджетного року, а починаючи з 01 січня наступного року – за новою податковою адресою (основним місцем обліку) (п. 7.3 розділу VII, п. 10.13 розділу Х Порядку №1588).

Тобто, до кінця 2020 року декларації мають подаватися до колишньої податкової, а починаючи з 01.01.2021 року, включаючи декларації за 2020 рік, вже до нової податкової.

 

Яка відповідальність передбачена в разі неподання декларації до нової податкової і як виправити помилку?

У випадку неподання податкової звітності до нової податкової виникає факт неподання або несвоєчасного подання податкової декларації. У такому разі до платника податку можуть застосовуватися штрафні санкції відповідно до ст. 120 ПКУ.

Але в період карантину ці санкції не застосовуються. 

Виправити помилку можна, подавши до нової податкової декларації за всі періоди, починаючи з річних декларацій за 2020 рік.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»