• Посилання скопійовано

Нюанси оформлення ТТН на транспортні послуги

Підприємство доставляє власну продукцію покупцям до Києва, а потім перевозить вантаж для іншого підприємства, тобто надає транспортні послуги. Як дана операція повинна відображатися в ТТН та в дорожньому листі?

Товарно-транспортна накладна – єдиний для всіх учасників транспортного процесу документ, призначений для обліку товарно-матеріальних цінностей на шляху їх переміщення, розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи, та є одним із документів, що може використовуватися для списання товарно-матеріальних цінностей, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, що може бути складений у паперовій та/або електронній формі та має містити обов’язкові реквізити, передбачені Правилами №363 (розділ І Правил №363).

ДФС у листі від 17.04.2019 р. №1637/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначила, що складена у передбачених законодавством випадках ТТН:

  • підтверджує факт надання послуг з перевезення товарів;
  • є одним із додаткових документальних свідчень реальності здійснення господарської операції з поставки товарів.

У разі отримання товару в інший спосіб для підтвердження факту реальності здійснення господарської операції у платника податків повинні бути наявні інші первинні документи, що свідчать про транспортування товару до місця призначення.

Тож, ТТН не потрібно оформлювати лише у випадку перевезення власних вантажів автомобільним транспортом. Для цього достатньо мати накладну або інший документ, який підтверджує право власності на вантаж (п. 2 Переліку №207).

Відповідно до п. 1 Переліку №207, для водія юридичної або фізичної особи – підприємця, що здійснює вантажні перевезення на договірних умовах, в наявності серед інших документів має бути ТТН. Застосування зазначених форм первинного обліку всіма суб’єктами господарської діяльності незалежно від форм власності є обов’язковим.

Згідно з ч. 1 та ч. 3 ст. 909 ЦКУ, за договором перевезення вантажу одна сторона (перевізник) зобов’язується доставити довірений їй другою стороною (відправником) вантаж до пункту призначення та видати його особі, яка має право на одержання вантажу (одержувачеві), а відправник зобов’язується сплатити за перевезення вантажу встановлену плату.

Укладення договору перевезення вантажу підтверджується складенням ТТН (коносамента або іншого документа, встановленого транспортними кодексами (статутами)).

ТТН є документом, який складається вантажовідправником для оформлення перевезень вантажів відповідно до укладеного договору і використовується для проведення остаточних розрахунків за надані послуги з перевезення вантажів. Оформлена ТТН має бути у водія транспортного засобу під час здійснення перевезень вантажів за договором перевезення.

У зазначеній ситуації, при доставці підприємством власної продукції покупцям до Києва ТТН потрібно оформлювати, навіть, якщо доставка цієї продукції здійснюється без надання послуг з перевезення, тобто послуги доставки окремо не продаються. Тому що її оформлення є обов’язковим незалежно від умов оплати за роботу автомобіля (п. 11.2 Правил №363). Тобто, навіть, якщо послуги надаються безоплатно, ТТН на таке перевезення складається обов’язково! 

Якщо після доставки вантажу, водій повинен перевезти вантаж для іншого підприємства, тобто надає транспортні послуги, тому ТТН оформляється обов’язково. ТТН оформлює замовник у трьох примірниках (п. 11.3 Правил №363).

Згідно з п. 11.5 Правил №363, у папервому вигляді ТТН складається у 3-х примірниках: перший примірник ТТН залишається у замовника (вантажовідправника), другий - водій (експедитор) передає вантажоодержувачу, третій примірник, засвідчений підписом вантажоодержувача, передається перевізнику.

У разі використання е-ТТН замовник (вантажовідправник) друкує, підписує і надає водію (експедитору перевізника) в одному примірнику паперову копію е-ТТН, відповідно до вимог Закону «Про електронні документи та електронний документообіг» для пред’явлення особам, уповноваженим здійснювати контроль на автомобільному транспорті та у сфері безпеки дорожнього руху. Водій (експедитор перевізника) ставить свій підпис на паперовій копії е-ТТН про прийняття ним вантажу для перевезення.

Тобто, підприємство, яке замовило послуги з перевезення має скласти на надати водію автотранспорту ТТН. Оскільки, відповідно до пп. 14.4 Правил №363, остаточний розрахунок за перевезення вантажів провадиться замовником на підставі рахунку перевізника, який має бути виписаний не пізніше трьох днів після виконання перевезень з доданням товарно-транспортних накладних. Рахунок за виконані перевезення виписується на підставі належним чином оформлених товарно-транспортних накладних.

Таким чином, в зазначеній ситуації буде оформлено дві окремі ТТН: 

  • першу - оформлює підприємство, яке доставляє продукцію в Київ;
  • другу - оформлює підприємство-замовник послуг на перевезення вантажу іншому підприємству.

Щодо другої частини запитання, яку інформацію відображати в шляховому листі зазначимо. 

Відповідно до Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень" у текстах Законів "Про автомобільний транспорт" та "Про дорожній рух" вилучено посилання на дорожні листи будь-яких автотранспортних засобів, у тому числі вантажних автомобілів. 

Отже, наразі вимоги щодо складання подорожніх листів немає, як і не має типової її форми. Насьогодні, суб’єкт господарювання самостійно має обрати форму первинного документа, яким буде засвідчувати факт використання палива. Також, суб’єкти господарювання, мають право самостійно розробити та затвердити відповідну форму, яка міститиме всі необхідні реквізити, передбачені п. 2 ст. 9 Закону про бухоблік та п. 2.4 Положення №88. За допомогою цієї форми буде здійснюватиметься облік та списання ПММ.

Тобто, якщо підприємство використовує саме шляховий лист при перевезенні вантажу, то цим підтвердить, що певна кількість пального була використана ним для різних цілей – для перевезення власної продукції або для надання послуг стороннім особам. В шляховому листі має бути зафіксовано маршрут автомобіля, його пробіг та кількість витраченого пального згідно з встановленими нормами. 

Таким чином, шляховим листом фіксується робота автомобіля, яка буде підставою для списання палива використаного автотранспортом у господарських цілях – на доставку власної продукції або на надання послуг на сторону.

Також читайте туттут та тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.20245
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202452
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024577
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414
  • Бухгалтер без права підпису: чи подавати ф. №1-ОПП?
    На новоствореному підприємстві є директор (наймана особа), головного бухгалтера немає і в податкову дані не подавалися, що директор буде головним бухгалтером. Прийняли бухгалтера без права підпису. Але директор підписує всі звіти та банківські платіжки. В цьому є якесь порушення? Якщо є, то як це виправити?
    04.04.20241 9862