• Посилання скопійовано

Чи звітувати нерезиденту, який відкрив рахунок в Україні?

Нерезидент відкрив рахунок в українському банку, через який оплачує резидентам України за придбані послуги. Став на облік у податковій. Чи повинен він подавати якусь звітність?

Відповідно до пп. 64.5 ПКУ, нерезиденти (іноземні юридичні компанії, організації), які відкривають рахунки в банках України відповідно до ст. 6 Закону «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», зобов’язані стати на облік у контролюючих органах.

Заяву про взяття на облік потрібно подати до відкриття рахунку – податковій  за місцезнаходженням установи (відділення) банку або іншої фінансової установи, в яких відкривається рахунок.

Про особливості постановки на податковий облік ми детально писали тут.

Поряд з цим, відповідно до пп. 133.2.2 ПКУп. 5.1 Порядку №1588 нерезиденти повинні зареєструватися платниками податку на прибуток, якщо вони здійснюють господарську діяльність на території України через постійне представництво, визначене пп. 14.1.193 ПКУ, та/або отримують доходи із джерелом походження з України, та інші нерезиденти, на яких покладено обов’язок сплачувати податок у порядку, встановленому розділом ІІІ «Податок на прибуток підприємств».

Про особливості реєстрації нерезидента платником податку на прибуток ми також писали тут. Там же ми навели інші випадки, коли потрібно реєструватися платником податку на прибуток. Але ці випадки не стосуються ситуації, яку ми розглядаємо.

Тобто реєстрація платником податку за пп. 64.5 ПКУ у разі відкриття рахунку і реєстрація платником податку на прибуток згідно з пп. 133.2.2 ПКУ – це дві різні реєстрації.

Якщо нерезидент тільки відкрив рахунок в Україні і не здійснює господарську діяльність, він не повинен реєструватися платником податку на прибуток.

Зрозуміло, що декларацію з податку на прибуток подає платник цього податку. Якщо нерезидент не зареєстрований платником податку на прибуток, він не повинен подавати декларацію з податку на прибуток.

 

Щодо операцій нерезидентів на відкритих рахунках

Відповідно до ч. 3 ст. 4 Закону «Про валюту і валютні операції», нерезиденти з урахуванням обмежень, визначених цим Законом та іншими законами України, мають право відкривати рахунки в українських фінансових установах та здійснювати через такі рахунки валютні операції.

Тобто, відкривши рахунки, нерезиденти мають право здійснювати через них валютні операції.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 1 цього Закону, валютна операція - операція, що має хоча б одну з таких ознак:

  1. операція, пов’язана з переходом права власності на валютні цінності та (або) права вимоги і пов’язаних з цим зобов’язань, предметом яких є валютні цінності, між резидентами, нерезидентами, а також резидентами і нерезидентами, крім операцій, що здійснюються між резидентами, якщо такими валютними цінностями є національна валюта;
  2. торгівля валютними цінностями;
  3. транскордонний переказ валютних цінностей та транскордонне переміщення валютних цінностей.

Тобто, якщо нерезидент відкрив рахунок в Україні, очевидно, такий рахунок відкривається для того, щоб ним користуватися, в тому числі перераховувати кошти за придбані нерезидентом у резидента послуги. Причому законодавство не висуває такої додаткової умови для користування рахунком, як відкриття і реєстрація представництва нерезидента.

Відповідно до пп. 14.1.193 ПКУпостійне представництво - постійне місце діяльності, через яке повністю або частково проводиться господарська діяльність нерезидента в Україні, зокрема:

  • місце управління;
  • філія;
  • офіс;
  • фабрика;
  • майстерня;
  • установка або споруда для розвідки природних ресурсів;
  • шахта, нафтова/газова свердловина, кар’єр чи будь-яке інше місце видобутку природних ресурсів;
  • склад або приміщення, що використовується для доставки товарів, сервер.

Наявність банківського рахунку в Україні не відноситься до поняття постійного представництва. Окрім того, в ситуації, яку ми розглядаємо, рахунок не використовується для отримання доходу.

Таким чином, на наш погляд, для нерезидента немає підстав реєструватися платником податку на прибуток, подавати декларацію з податку на прибуток.

Але ж податкова може вважати інакше, розуміючи поняття господарської діяльності досить широко.

Наприклад, в пп. 14.1.36 ПКУ зазначено, що господарська діяльність - діяльність особи, що пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами.

Наприклад, якщо через рахунок в Україні нерезидент сплатив за отримані від резидента послуги, то надалі він ці послуги використав у своїй господарській діяльності. А відтак, можна стверджувати, що така оплата – також елемент господарської діяльності.

Окрім того, в п. 1 розд. ІІ Порядку № 774  зазначено, що контролюючі органи з метою встановлення фактів ведення нерезидентом господарської діяльності через постійне представництво на території України використовують податкову інформацію, отриману відповідно до ст. 73 ПКУ, зокрема, але не виключно інформацію, отриману від банків, інших фінансових установ, в тому числі щодо наявності та руху коштів на рахунках платників податків.

Тобто, виключано за формальними ознаками податкова може зафіксувати рух коштів на рахунку і тільки на цій підставі вважати, що здійснюється господарська діяльність нерезидента.

Ще раз скажемо. На наш погляд, оплачуючи через рахунок кошти резиденту за отримані послуги, нерезидент не здійснює господарської діяльності. Адже господарська діяльність – це власне діяльність з продажу товарів, послуг. Причому у випадку з господарською діяльністю нерезидента на території України такий продаж має відбуватися саме на митній території України.

Але ж ми знаємо, наскільки вільно податкова може трактувати законодавство. Причому думка податкової з питання, яке ми розглядаємо, нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь з податковою нерезиденту може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію. Або ж у разі виникнення непорозумінь доводити власну правоту, використовуючи наведені нами аргументи.

 

Чи повинен нерезидент подавати податковій звітність, пов’язану з використанням рахунку, відкритого в Україні?

На момент підготовки цієї відповіді такої звітності не встановлено.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Стягнення заборгованості на користь працівника: оподаткування та звітність
    Рішення суду набрало чинності 12.02.2024 р., про стягнення з роботодавця на користь педагогічного працівника заборгованості з виплати надбавки за вислугу років у сумі 147229,94 грн та виплаті допомоги на оздоровлення - 34815,00 грн. Роботодавець погасив заборгованість у лютому 2024 р. з утриманням ПДФО 18%, ВЗ 1,5% та зі сплатою ЄСВ 22%. Як показати таку виплату в об’єднаній звітності? Якщо б заборгованість стягувала виконавча служба, чи виникало б питання про утримання ПДФО, ВЗ і нарахування ЄСВ?
    Сьогодні 12:071
  • Яку звітність повинен подавати відокремлений підрозділ іноземної юрособи в Україні?
    В Україні створено відокремлений підрозділ іноземної юрособи – недержавної організації, що не здійснює та не здійснюватиме в Україні госпдіяльності. Основна мета - сприяння реалізації програм щодо забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок воєнних дій. Відокремлений підрозділ планує мати певний штат працівників в Україні, яким буде нараховуватися й виплачуватися зарплата. Діяльність відокремленого підрозділу буде фінансуватися материнською іноземною юрособою. Яку фінансову, податкову, статистичну чи іншу звітність потрібно подавати?
    25.03.202419
  • Договір на надання послуг з фізособою: оподаткування та звітність
    Підприємство уклало разовий договір на надання послуг з фізособою, яка не є працівником підприємства. Які податки треба перерахувати при виплаті доходу та як відобразити у єдиній звітності?
    20.03.20241 6591
  • За договором МТД не подано інформаційне повідомлення за додатком 8 до Порядку №153: чи буде пільга?
    В грудні 2023 р. підприємство за договором МТД надало послуги, не зареєструвало ПН та не подало додаток 8. Чи буде застосована пільга до даної операції, якщо підприємство зареєструє ПН, подасть уточнюючу до декларації з ПДВ за грудень 2024 року та додаток 8?
    19.03.202435
  • Працевлаштування громадянина США: дозволи, оподаткування та звітність
    Підприємство працевлаштовує громадянина США, який є бенефіціарним власником компанії. Які потрібні дозволи та що з оподаткуванням та звітністю?
    18.03.202434