• Посилання скопійовано

Донарахування лікарняних: виравлення помилки у єдиній звітності

Працівникові помилково нарахували суму лікарняних меншу, аніж потрібно (період нарахування лікарняних - 10.2020, 11.2020, 12.2020 рр). Суму помилково нарахованих лікарняних відобразили у таблиці 6 додатку 4 звіту з ЄСВ за грудень 2020 р. Помилку виявили у лютому 2021 року. Як її виправити?

У разі, якщо внаслідок виправлення помилки донараховано кошти, то необхідно скласти лист з поясненнями до ФСС і додати правильно оформлену заяву-розрахунок. У заяві-розрахунку графи 13 і 14 "Кількість днів, що підлягають оплаті" заповнюються, якщо при розрахунку лікарняних денну виплату обчислено правильно, але оплатили не всі дні тимчасової непрацездатності, для цього у графах 13 і 14 зазначають кількість неоплачених днів, а у графах 15 і 16 "Сума (в гривнях з копійками"- суму дофінансування. Якщо ж лікарняні були нараховані за всі дні тимчасової непрацездатності, але в заниженій сумі, то при формуванні заяви-розрахунку на дофінансування графи 13 і 14 не заповнюються.

Платниками ЄСВ відповідно до ст. 4 Закону про ЄСВ є роботодавці: юридичні та фізичні особи та фізичні особи-підприємці, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами. 

Платники ЄСВ, зокрема, роботодавці, зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нарахо-вувати, обчислювати і сплачувати ЄСВ за застрахованих осіб (п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ). Тому, яку б помилку не допустили, її потрібно виправити.

Суми лікарняних, нараховані у звітному місяці за минулі періоди, включаються до бази нарахування ЄСВ того звітного місяця, в якому були нараховані.

Дане виправлення потрібно проводити у чинній формі звіту на момент виявлення помилки, тобто у єдиній звітності за Порядком №773.

Порядок №773 говорить: платник єдиного внеску у звітному (податковому) періоді може провести коригування та виправити помилку, допущену у попередніх звітних (податкових) періодах, здійснити донарахування або зменшення єдиного внеску.

Отже, у Додатку 1 суму донарахованих лікарняних зазначають в реквізитах  16 та 17, суму нарахованого ЄСВ на лікарняні - в реквізиті 20, а у реквізиті 10 потрібно зазначити місяць, за який проведено таке донарахування. 

У розділі І основної частини звіту, крім даних звітного кварталу, зазначаємо у рядку 1 (і в службовому рядку 1.4) суму допомоги по тимчасовій непрацездатності, яка виплачується за рахунок ФСС, а сума нарахованого ЄСВ буде враховано в рядках 3 та 3.1. При цьому значення рядка 3 увійде у загальний підсумок звіту – він враховується при визначенні суми ЄСВ до сплати в рядках 7 та 8.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202413
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202414
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202454
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024585
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414