• Посилання скопійовано

Виправлення в декларації ФОПа на загальній системі

Як виправити помилку за минулі роки в декларації про майновий стан, а саме в додатку Ф2, розділ 2 «Інформація про нарахування амортизації» (помилково не в тому рядку відображено значення амортизації – замість групи 3 поставили в групу 4), яка не призвела до змін в оподаткуванні?

Відповідно до пп. 50.1 ПКУ, у разі, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Поряд з цим, платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявлені.

Таким чином, виправлення помилки – це обов’язок платника податків, незалежно від того, призвела ця помилка до недоплати, чи ні. Якщо цього не зробити, загрожує адмінштраф відповідно до ст. 164-1 КУпАП у розмірі від 3 до 8 НМДГ (від 51 грн до 136 грн).

Виправити можна через уточнюючу декларацію чи в поточній декларації.

Форма податкової декларації та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 р. № 859.

Якщо виправляти через уточнюючу декларацію, то в шапці форми декларації та в додатку Ф2 потрібно поставити відмітку у полі «Уточнююча». І далі заповнити всі показники так, як потрібно було заповнювати правильно. Оскільки внаслідок виправлення помилки недоплати чи переплати не виникає, розділ VІ «Розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок у попередніх звітних періодах» не заповнюється.

Якщо виправляти через поточну декларацію, то фактично потрібно заповнити тільки розділ VІ. А в додатку Ф2 та в розділах з ІІ по V декларації зазначаються тільки показники поточного періоду. Але ж якщо недоплати чи переплати немає, то в розділі VІ заповнювати нічого. Це означає, що виправити помилку, яка не призвела до недоплати чи переплати, можна тільки в уточнюючій декларації.

Окрім того, в одній уточнюючій декларації можна виправити помилки тільки одного звітного періоду. Якщо помилки допущені в кількох періодах, доведеться за кожен подавати уточнюючу декларацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»