• Посилання скопійовано

Податкова знижка на навчання: як подати декларацію?

У 2020 році платником податків було оплачено за навчання у ВНЗ та проживання у гуртожитку доньки. Який порядок подання декларації для отримання податкової знижки?

Згідно з пп. 166.1.2 ПКУ підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року. Податкова декларація про майновий стан і доходи подається фізособою за формою затвердженою Наказом Мінфіну №859.

При цьому, загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень пп. 164.6 ПКУ (пп. 166.4.2 ПКУ).

Перелік витрат дозволених до включення до податкової знижки наведено у пп. 166.3 ПКУ, зокрема, сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Оплата за гуртожиток не належить до послуг, що надаються у сфері освітньої діяльності, а отже, не включається до складу витрат при розрахунку податкової знижки.

Отже, податкова знижка надається платнику податків шляхом зменшення об’єкту оподаткування ПДФО у вигляді заробітної плати на суму витрат, наведених у пп. 166.3 ПКУ, внаслідок чого відповідна сума податку з суми такого зменшення підлягає поверненню платнику податків.

Разом з тим нагадаємо, що наразі (з 01.01.2017 р.) обмеження щодо періоду, протягом якого платник податків та/або член його сім'ї першого ступеня споріднення у звітному (податковому) році навчався не передбачено. Тобто, за результатами звітного року враховуватимуться фактично понесені витрати протягом звітного року, зокрема, оплата за навчання (навчальний рік/семестр), які припадають на майбутні календарні роки.

Таким чином, платник податку для отримання податкової знижки подає до 31 грудня 2021 року декларацію про майновий стан і доходи за 2020 рік, в якій, зокрема, зазначаються:

  • відомості щодо доходу, нарахованого (виплаченого, наданого) у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховані (виплачені, надані) у зв’язку з трудовими відносинами – рядки 10 та 10.1 розділу ІІ та 12 розділу ІІІ Декларації;
  • сума податку, на яку зменшуються податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб у зв'язку з використанням права на податкову знижку – рядок 14 розділу V Декларації;
  • сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету за результатами звітного (податкового) року – рядок 18.2 розділу V Декларації;
  • реквізити для повернення суми податку у розділі VІІ Декларації;
  • розрахунок розміру податкової знижки у додатку Ф3 Декларації.

У додатку Ф3 при понесені витрат на навчання наводиться їх вартість у категорії 3 рядка 1 розділу І Додатку Ф3. Крім того у розділі ІІ Додатку Ф3 наводиться інформація про:

  • загальна сума витрат протягом звітного року згідно переліку у пп. 166.3 ПКУ;
  • сума нарахованої заробітної плати, зменшена з урахуванням положень пп. 164.6 ПКУ (тобто за вирахунком ПСП);
  • сума ПДФО, що була утримана з заробітної плати;
  • сума витрат платника податку - резидента, дозволених до включення до податкової знижки у межах отриманої заробітної плати;
  • сума податку, на яку зменшуються податкові зобов'язання у зв'язку з використанням права на податкову знижку.

Зразки заповнення декларації про майновий стан і доходи (в тому числі і у випадку отримання податкової знижки) податківці наводили тут.

Сума, податку має бути зарахована на рахунок платник податку або надіслана йому поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

 

Документальне підтвердження понесених витрат

Понесені витрати в обов’язковому порядку повинні бути підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).

Зверніть увагу, що копії таких документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом трьох років з дати подання Декларації.

У разі якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»