• Посилання скопійовано

Скорочений робочий час через карантин: складання Звіту з ЄСВ

На підприємстві проведено скорочення робочого часу через карантин. У зв’язку з цим була скорочена зарплата, яка менше МЗП. Чи потрібно донараховувати ЄСВ до МЗП? Як відобразити скорочення робочого часу під час карантину в Звіті з ЄСВ? Яку заяву подавати до ЦЗ для призначення допомоги працівникам по частковому безробіттю?

Статтею 47 Закону про зайнятість,  допомога по частковому безробіттю встановлюється за кожну годину, на яку працівнику було скорочено передбачену законодавством тривалість робочого часу, із розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу), встановленої працівникові відповідного розряду. Тобто, мова йде про скорочення робочого часу.

Для отримання допомоги роботодавцю необхідно звернутись до територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції (Центру зайнятості) за місцем реєстрації його як платника ЄСВ та подати такі документи:

  • заяву у довільній формі (див. зразок);
  • копію наказу з датою початку зупинення (скорочення) діяльності. Саме такий наказ дозволяє не оплачувати скорочені години, оскільки за них працівник отримає допомогу по частковому безробіттю;
  • відомості про працівників (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний державний орган і мають відмітку в паспорті), у яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю на період карантину;
  • довідку про сплату ЄСВ за останні шість місяців, що передують даті зупинення діяльності.

Тому підставою для отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину є втрата застрахованими особами заробітної плати або її частини, внаслідок вимушеного часткового або повного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності через проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (СОVID-19), передбачених карантином, встановленим КМУ.

Роботодавці, у яких працівники працювали на скороченому робочому часу та отримували заробітну плату її потрібно відобразити в таблиці 6, відповідно, і в таблиці 1. 

Тобто, якщо для працівника це основне місце роботи, і він не інвалід, то за такого працівника слід провести доплату ЄСВ в мінімальному місячному розмірі (абз. 2 ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ). Сумісникам і інвалідам ЄСВ нараховується на фактично нараховану зарплату (в межах максимальної величини бази нарахування). 

Отже, таблиця 6 Звіту з ЄСВ заповнюється так:

  • 1-й рядок: реквізити з 5 по 10 та з 22, 23 та 25 заповнюється в звичайному порядку, а в реквізиті 15 - зазначається кількість календарних днів звітного місяця, в реквізитах 17 та 18 – зазначається сума нарахованої заробітної плати, в реквізиті 21 – зазначається нарахована сума ЄСВ із заробітної плати, та ставиться позначка в реквізиті 24, всі інші реквізити не заповнюються.
  • 2-й рядок: реквізити з 5 по 9, 11 та з 22 по 25 заповнюється в звичайному порядку, в реквізиті 10 – зазначається код типу нарахувань «13» , в реквізиті 19 – зазначається сума різниці між розміром МЗП та фактично нарахованою заробітною платою, в реквізиті 21 – зазначається нарахована сума ЄСВ на різницю, всі інші реквізити не заповнюються.

 

Зразок

Директору Центру зайнятості П.І.Б.

(дізнатися за місцем реєстрації)

Директора ТОВ «Служба»

П.І.П., адреса, телефон

Заява 

У зв’язку з встановленням Кабміном в країні карантину щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (СОVID-19) на підприємстві з 01.06.2020 р. (або інша дата) було вимушено встановлено часткове скорочення тривалості робочого часу. 

Керуючись ст. 47 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. №5067 просимо розглянути надані документи та призначити працівникам допомогу по частковому безробіттю на період карантину внаслідок втрати ними частини заробітної плати.

Перелік документів додається.

 

Додаток: на___ арк.

 

Дата складання                             підпис директора ТОВ                П.І.Б. директора ТОВ

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024187
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202436
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202442
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202443
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024178