• Посилання скопійовано

Відображення доходу за агентським договором у звітності

ФОП ІІІ групи на ЄП за ставкою 5% уклав агентський договір з агентом. ФОП спочатку отримує кошти від агента (за продаж квитків на семінари), а потім перераховує агенту агентську винагороду у відсотках. Як ці суми відобразити в звітності ФОП?

Агентська діяльність передбачена ст. 295-305 ГКУ. Агентська діяльність є підприємницькою діяльністю, що полягає в наданні комерційним агентом послуг суб'єктам господарювання при здійсненні ними господарської діяльності шляхом посередництва від імені, в інтересах, під контролем і за рахунок суб'єкта, якого він представляє.

Тобто, якщо особа, яка здійснює продаж квитків, діє як агент (за агентським договором), тоді кошти за квитки надходять напряму організатору заходу, а потім він перерахує агенту його винагороду.

У листі від 02.03.2018 р. № 848/П/99-99-13-01-02-14/ІПК ДПС нагадує, що згідно з пп. 292.4 ПКУ за агентськими договорами оподаткованим доходом «єдинника» є сума отриманої винагороди повіреного (агента). 

Отже, «транзитні» суми, отримані в межах таких договорів, єдиним податком не оподатковуються.

Але у Книзі обліку доходів щоденно, за підсумками робочого дня, відображають отримані доходи (зокрема, кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримані готівкою як оплата за надані послуги) (п. 5 Порядку № 579). 

Тобто у Книзі обліку доходів мають відображатись всі кошти, які отримані платником, навіть в межах агентського договору. Але до оподаткованого єдиним податком доходу потрапить лише отриманий дохід ФОП – замовника.

Порядок ведення книги обліку доходів платників єдиного податку першої - третьої групи, які не є платниками ПДВ, затверджений наказом Мінфіну № 579. 

У графах 2 - 6 Книги обліку доходів щоденно відображається дохід від провадження господарської діяльності, що оподатковується за ставками, встановленими відповідно до пп. 2 п. 293.3 ПКУ, тобто 5%, із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема, отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (окремо в готівковій та безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі (п. 6 Порядку № 579).

При цьому у графі 2 Книги зазначається отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги, а у графі 3 - сума повернутих коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги та/або передплати (п. 6 Порядку № 579). 

Водночас, у податковій декларації платник єдиного податку (організатор) зазначає суму отриманої винагороди повіреного (агента), яка має відображатися у графі 6 Книги.

Дані Книги використовуються платником податку для заповнення податкової декларації платника єдиного податку.

І так, в декларації єдиного податку ФОП зазначає в рядку 06 – обсяг доходу за звітний період, що оподатковується за ставкою 5%; в 11 – суму податку за ставкою 5%.

Внаслідок цього виникне розбіжність між даними Книги обліку та декларації. Але розбіжність на суму винагороди агента підтверджується договором.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024532
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.2024100
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202468
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202465
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024191