• Посилання скопійовано

У які строки треба оприлюднювати фінзвітність у 2020 році?

У які строки треба оприлюднювати фінзвітність у 2020 році? Чи не перенесено ці строки через карантин?

Про те, хто має оприлюднити фінансову звітність за 2019 рік (разом із аудиторським висновком), ми писали тут.

Тому зараз нагадаємо базові строки такого оприлюднення.

Категорія підприємств Граничний строк оприлюднення Що оприлюднити Де оприлюднити
Підприємства, що становлять суспільний інтерес (крім великих підприємств, які не є емітентами цінних паперів) Не пізніше ніж 30 квітня року, що настає за звітним періодом Фінзвітність у повному обсязі + аудиторський висновок На власній вебсторінці та в інший спосіб у випадках, визначених законодавством
Публічні акціонерні товариства
Суб'єкти природних монополій на загальнодержавному ринку
Суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях
Великі підприємства, які не є емітентами цінних паперів Не пізніше ніж 1 червня року, що настає за звітним періодом На своїй вебсторінці
Середні підприємства
Інші фінансові установи, що належать до малих і мікропідприємств

Законом №540 вносяться зміни у розділ V «Прикінцеві положення» Закону про бухоблік.

За ними особи, відповідальні за своєчасне та у повному обсязі подання та оприлюднення фінансової звітності, визначені ст. 11 Закону про бухоблік, звільняються від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності за 2019 рік або консолідованої фінансової звітності за 2019 рік разом з аудиторським звітом.

Але штрафів можна уникнути лише, якщо така звітність буде оприлюднена:

  • або у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби COVID-19,
  • або протягом 90 календарних днів з дня, наступного за днем завершення такого карантину, але не пізніше 31 грудня 2020 року.

Тобто що ми маємо?

Зазначені вище у таблиці юрособи (крім емітентів цінних паперів) мають оприлюднити фінансову звітність до 30 квітня, як це і планувалось. Але в них з'явилась можливість зробити це (без штрафів!) і пізніше.

Наприклад, якщо карантин закінчиться 24 квітня, то оприлюднити фінзвітність можна буде до 23 липня (включно) — правило 90 днів. Якщо ж карантин триватиме, наприклад, до жовтня, то оприлюднити фінзвітність треба буде до 31 грудня (включно) — тут правило 90 днів не працює.

Для підприємств, які є емітентами цінних паперів, оприлюднити фінансову звітність можна протягом строку, встановленого пунктом 7 розділу VII «Прикінцеві положення» Закону про ЦП, але не пізніше 31 грудня 2020 року.

Зверніть увагу! Згаданий пункт 7 є новим, його теж внесено Законом №540. Цей пункт говорить таке.

Тимчасово, у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), положення статті 40 цього Закону щодо строків розкриття річної інформації про емітента за 2019 рік не застосовуються у 2020 році.

Така річна інформація може бути розкрита емітентами цінних паперів до 30 квітня 2020 року, а після зазначеної дати розкривається протягом 5 робочих днів після:

Отже, для емітентів цінних паперів оприлюднення фінзвітності залежить не від закінчення карантину, а від того, коли будуть проведені загальні збори. Зазначені строки проведення зборів теж переносяться (а пункти законів, які ми зазначаємо, теж нові, про що далі). Та в будь-якому випадку зробити це треба до 31.12.2020 р. (включно).

Строки розкриття річного звіту щодо діяльності інституту спільного інвестування за 2019 рік

Щодо цього зміни вносяться в розділ IX «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ІСІ.

Згідно з ними тимчасово, у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), положення статті 75 цього Закону щодо строків розкриття річного звіту щодо діяльності інституту спільного інвестування за 2019 рік не застосовуються у 2020 році.

Такий річний звіт може бути розкритий компанією з управління активами до 1 квітня 2020 року, а після зазначеної дати розкривається протягом 5 робочих днів після:

  • проведення загальних зборів корпоративного фонду в порядку, встановленому пунктом 16 цього розділу;
  • прийняття уповноваженим органом компанії з управління активами пайового фонду рішення про затвердження річного звіту фонду в порядку, визначеному законодавством та регламентом такого фонду.

Строки загальних зборів теж перенесено

Закон №540 вносить тимчасові зміни, пов'язані з карантином, щодо проведення загальних зборів засновників/учасників/акціонерів в:

  • розділ XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про АТ;
  • розділ IX «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ІСІ;
  • главу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ТОВ/ТДВ;
  • розділ IX «Прикінцеві положення» Закону про кредитні спілки.

 

Категорія підприємств Граничний строк проведення Що проводиться? На коли переноситься?
Акціонерні товариства Не пізніше 30 квітня наступного за звітним року Річні загальні збори акціонерів за результатами 2019 фінансового року Провести збори можна і під час карантину. Але обов'язково це слід зробити у строк не пізніше трьох місяців після дати завершення карантину (зокрема, дистанційно)
Інститути спільного інвестування Не пізніше 30 квітня року, що настає за звітним Річні загальні збори корпоративного фонду за результатами 2019 фінансового року
Товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю Протягом шести місяців наступного за звітним року Річні загальні збори учасників за результатами 2019 фінансового року
Кредитні спілки У строки, передбачені статутом кредитної спілки, але не рідше ніж один раз на рік Загальні збори членів кредитних спілок за результатами 2019 фінансового року

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Стягнення заборгованості на користь працівника: оподаткування та звітність
    Рішення суду набрало чинності 12.02.2024 р., про стягнення з роботодавця на користь педагогічного працівника заборгованості з виплати надбавки за вислугу років у сумі 147229,94 грн та виплаті допомоги на оздоровлення - 34815,00 грн. Роботодавець погасив заборгованість у лютому 2024 р. з утриманням ПДФО 18%, ВЗ 1,5% та зі сплатою ЄСВ 22%. Як показати таку виплату в об’єднаній звітності? Якщо б заборгованість стягувала виконавча служба, чи виникало б питання про утримання ПДФО, ВЗ і нарахування ЄСВ?
    Сьогодні 12:073
  • Яку звітність повинен подавати відокремлений підрозділ іноземної юрособи в Україні?
    В Україні створено відокремлений підрозділ іноземної юрособи – недержавної організації, що не здійснює та не здійснюватиме в Україні госпдіяльності. Основна мета - сприяння реалізації програм щодо забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок воєнних дій. Відокремлений підрозділ планує мати певний штат працівників в Україні, яким буде нараховуватися й виплачуватися зарплата. Діяльність відокремленого підрозділу буде фінансуватися материнською іноземною юрособою. Яку фінансову, податкову, статистичну чи іншу звітність потрібно подавати?
    25.03.202419
  • Договір на надання послуг з фізособою: оподаткування та звітність
    Підприємство уклало разовий договір на надання послуг з фізособою, яка не є працівником підприємства. Які податки треба перерахувати при виплаті доходу та як відобразити у єдиній звітності?
    20.03.20241 6601
  • За договором МТД не подано інформаційне повідомлення за додатком 8 до Порядку №153: чи буде пільга?
    В грудні 2023 р. підприємство за договором МТД надало послуги, не зареєструвало ПН та не подало додаток 8. Чи буде застосована пільга до даної операції, якщо підприємство зареєструє ПН, подасть уточнюючу до декларації з ПДВ за грудень 2024 року та додаток 8?
    19.03.202435
  • Працевлаштування громадянина США: дозволи, оподаткування та звітність
    Підприємство працевлаштовує громадянина США, який є бенефіціарним власником компанії. Які потрібні дозволи та що з оподаткуванням та звітністю?
    18.03.202434