• Посилання скопійовано

Курсові різниці у благодійної організації: як відображати у звітності?

Благодійна організація отримує цільове фінансування в іноземній валюті. Після продажу валюти виникають курсові різниці. Чи потрібно перераховувати суму на рахунку 48? Як враховуються позитивні та від’ємні курсові різниці? Як відображаються у звітності?

Рахунок цільового фінансування

Гривнева сума цільового фінансування фіксується на субрахунку 48 і надалі не перераховується, оскільки цільове фінансування — це немонетарна  стаття балансу. Відповідно до п. 7 П(С)БО 21 на кожну дату балансу немонетарні статті, які відображені за історичною собівартістю і зарахування яких до балансу пов'язано з операцією в іноземній валюті, відображаються за валютним курсом на початок дня дати здійснення операції.

Тож переоцінювати валютний залишок на субрахунку 48 не потрібно – сума на цьому рахунку фіксується у гривні за курсом НБУ на дату зарахування коштів на валютний рахунок.

Згідно з Інструкцією №291, за кредитом рахунку 48 відображаються кошти цільового призначення, для фінансування певних заходів, за дебетом - використані суми за певними напрямками, визнання їх доходом, а також повернення невикористаних сум.

 

Облік курсових різниць при продажу валюти

Правила «уникнення» податку на прибуток для неприбуткових установ і організацій (в тому числі і благодійних) викладено пп. 133.4 ПКУ. Зокрема, пп. 133.4.2 ПКУ передбачено, що доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Доходи неприбуткових релігійних організацій використовуються також для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій, у тому числі надання гуманітарної допомоги, здійснення благодійної діяльності, милосердя.

Таким чином, обмежень або негативних наслідків від отримання доходу (у вигляді курсових різниць) нормами ПКУ не встановлено. Однак такі доходи повинні бути використанні виключно на реалізацію мети такої неприбуткової організації.

При цьому, варто звернути увагу, що сума валюти, яка перебуває на валютному рахунку у банку, – це монетарна стаття (на відміну від рахунку цільового фінансування). Отже, за нею в загальному порядку визначаються курсові різниці: на дату балансу та на дату операції (див. пп. 7 і 8 П(С)БО 21). При цьому:

  • позитивні курсові різниці включаються до операційних доходів (Кт 714);
  • від’ємні курсові різниці включаються до операційних витрат (Дт 945).

У звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації такі доходи і витрати відображаються відповідно у рядку 1.11 та 2.6 – як інші доходи та інші видатки (витрати).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    Сьогодні 10:0113
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202414
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202454
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024585
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414