• Посилання скопійовано

Як звітують малі підприємства у зв’язку із змінами щодо порядку звітування?

У зв’язку із змінами до Постанови №419, малі підприємства повинні звітувати щодо фінзвітності та податку на прибуток поквартально? Якщо так, то з якого періоду: на даний час чи з наступного року? Якщо раніше здавався звіт №1м, 2м, але за двома критеріями підприємство потрапляло під мікро, як бути в такому випадку?

Фінзвітність до органів статистики

Постановою КМУ від 17.07.2019 р. № 625 внесено зміни до Порядку №419. Так, малі підприємства зобов’язані подавати проміжну, тобто квартальну, фінзвітність. Відповідні правки внесені до п. 2 Порядку № 419, який дозволяє окремим підприємствам звітувати тільки раз на рік і не складати та не подавати проміжної фінансової звітності.

Ці зміни впливають на подання фінзвітності до органів статистики. Адже, оскільки мова йде про квартальну фінзвітність, то її слід подавати щокварталу впродовж 25 днів за звітним кварталом. Тож, малі підприємства мають до статистики звітувати щокварталу, впродовж 25 днів за звітним кварталом.

Решта — мікро-, неприбуткові, іноземні представництва, "єдинники" — залишилися в переліку тих, хто складає фінзвітність за рік, тобто до статистики квартальну звітність не подають.

Вважаємо, що оскільки ці зміни, хоча й запрацювали з 24 липня 2019 року (за день до граничної дати подання піврічної фінзвітності — 25 липня 2019 року), все одно вони стосуються вже ІІІ кварталу, адже саме у цьому кварталі набрали чинності.

Тобто за ІІІ квартали 2019 року малі підприємства мають подати фінзвітність до 25 жовтня.

За неподання фінзвітності до статистики щонайбільше загрожує адмінштраф — від 170 до 255 грн (ст. 186-3 КУпАП).

 

Фінзвітніть до ДПС

У разі звітування до податкової платниками податку на прибуток, як і раніше, усе залежить, який дохід був за минулий рік — до 20 млн грн чи більше (пп. 137.4, пп. 137.5 ПКУ).

Якщо дохід не перевищує 20 млн грн, то як декларацію, так і фінзвітність до неї слід подавати річну (пп. 46.2 ПКУ).

Якщо ж дохід перевищує 20 млн грн, то декларацію з податку на прибуток подають щокварталу (упродовж 40 днів за звітним періодом), а до неї обов’язково долучають і фінзвітність як невід’ємну частину — додаток (пп. 46.2 ПКУ).

Тож фактично фінзвітність має бути готова до 25 числа як для цілей подання до органів статистики, так і основи для визначення об’єкта оподаткування з податку на прибуток.

 

Критерії для звітування

Відповідно до передостаннього абз. ч. 2 ст. 2 оновленого з 01.01.2018 року Закону №996, якщо підприємство однієї з наведених категорій за показниками річної  фінансової  звітності  протягом  двох  років  поспіль  не відповідає  наведеним  критеріям,  воно відноситься до відповідної категорії підприємств.

Тобто для того, щоб покинути нинішню категорію, підприємство повинне не менше двох років поспіль відповідати новим критеріям. Тож, наприклад, якщо за підсумками 2017 року підприємство відноситься до малих, втім за результатами 2018 року воно вписується в критерії мікропідприємства, то треба аби таке СГ відповідало критеріям мікропідприємства ще за 2019 рік, й лише з 2020 року воно стає мікропідприємством й відповідно може застосовувати спрощений облік та звітність.

Що стосується питання подання звітності не за тими формами, то детально про це ми писали тут  (в середині матеріалу) та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»