• Посилання скопійовано

Звітність неприбуткової організації з податку на прибуток

Як звітує неприбуткова організація з податку на прибуток?

Незважаючи на те, що неприбуткові організації не є платниками податку на прибуток (про що ми зазначали вище), вони зобов'язані звітувати з цього податку. Для цього вони мають складати спеціальну форму податкової декларації — Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (далі — Звіт), в якому відображаються результати діяльності.

Базовим звітним періодом для цього Звіту є календарний рік. Але новостворені неприбуткові підприємства, установи та організації подають за результатами року Звіт, у якому відображаються результати діяльності з дня їх державної реєстрації (точніше, отримання неприбуткового статусу).

Платник податку на прибуток, який протягом звітного року включений до Реєстру неприбуткових установ та організацій, по закінченню цього звітного року має подати до органу ДФС податкову декларацію з податку на прибуток підприємств, в якій відобразити дані податкового обліку за період застосування загальних правил оподаткування прибутку та Звіт за період перебування у Реєстрі цього звітного року.

При недотриманні неприбутковою організацією вимог, визначених пп. 133.4 ПКУ, а для релігійної організації — вимог, визначених абз. 2 пп. 133.4.1 і пп. 133.4.2 ПКУ, така неприбуткова організація зобов'язана подати у строк, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, Звіт за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою в установленому порядку, якщо таке визнання відбулося пізніше) по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити і сплатити суму самостійно нарахованого податкового зобов'язання з податку на прибуток.

За період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, по 31 грудня податкового (звітного) року така неприбуткова організація зобов'язана щокварталу подавати до контролюючого органу Декларацію, сплачувати податок у строк, визначений для квартального періоду, та подавати фінансову звітність у порядку, встановленому для платників податку на прибуток.

Зверніть увагу: разом зі Звітом і Декларацією обов'язково слід подати і фінансову звітність юрособи. Адже зараз така фінзвітність є додатком до податкової звітності з податку на прибуток.

Податківці у ЗІР радять таке: у разі включення юрособи до Реєстру неприбуткових установ та організацій в середині кварталу звітного (податкового) року, така організація повинна подати до контролюючого органу за місцем обліку наступну податкову звітність:

  • за період перебування на загальній системі оподаткування — Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу або року (в залежності від базового звітного (податкового) періоду, який використовувався такою організацію як платником податку на прибуток), із показниками діяльності, обрахованими за період з першого календарного дня податкового (звітного) року до дати включення до Реєстру, та фінансову звітність за відповідний звітний період;
  •  за період перебування у Реєстрі — Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року, із показниками діяльності, обрахованими за період з дати включення до Реєстру по останній календарний день податкового (звітного) року, та фінансову звітність за рік.

Поряд із цим такій неприбутковій організації необхідно подати доповнення до Декларації/Звіту, передбачене п. 46.4 ПКУ, з поясненням заповнення показників Декларації/Звіту та фінансової звітності, яке може бути складене в довільній формі та буде використане контролюючим органом при аналізі показників поданої звітності.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»