• Посилання скопійовано

Відображення договору ЦПХ у звіті з ЄСВ

У грудні 2018 р. було підписано договір ЦПХ з фізособою на виконання робіт. У звіті з ЄСВ укладання договору відображено не було. У лютому 2019 року було підписано акт виконаних робіт та проведено нарахування винагороди. Як відобразити це у звіті з ЄСВ?

Звіт за місяць, у якому було укладено договір

Згідно з абз. 1 п. 4 розд. V Порядку №435, якщо в таблиці 5 «Відомості про трудові відносини осіб» додатка 4 страхувальник не зазначив будь-якої дії щодо застрахованої особи з тих, що передбачені п. 8 розд. IV Порядку №435, він подає звіт за попередній період (грудень 2018 року), який містить:

  • титульний аркуш (перелік таблиць Звіту) з позначкою «додаткова»
  • таблицю 5 зі статусом «додаткова», яка містить дані на цю застраховану особу.

Звіт з позначкою «додаткова» не повинен містити таблиць 1 - 4 додатка 4. 

Зокрема, у таблиці 5 відображаються дані про трудові відносини осіб.  У графі 7 зазначається «3» - особи, які виконують роботи за договорами цивільно-правового характеру.

У даному випадку у графі 8 заповнюється значення «0», оскільки значення «1» проставляється лише у випадку, якщо відносини між страхувальником і застрахованою особою визначаються одночасно на підставі трудового договору (застрахована особа є основним працівником або сумісником) та на підставі цивільно-правового договору.

У реквізиті 11 таблиці 5 зазначається період трудових відносин, відносин за договорами цивільно-правового характеру та відпусток. Тобто на дату початку договору ЦПХ вноситься запис до даної таблиці, де треба зазначити дату початку такого договору.

У наступних місяцях (в даному випадку - це січень 2019 року), оскільки дія договору продовжується, ніяких даних заповнювати у таблиці не потрібно. Інформація вноситься лише у місяці закінчення договору із зазначенням відповідної дати у графі 11 «Дата закінчення».

 

Звіт за місяць нарахування винагороди

У графі 9 «Код категорії застрахованої особи» зазначається код 26 «Фізособи, які виконують роботи/надають послуги за цивільно-правовими договорами». 

Оскільки строк виконання певних робіт (послуг) триває довше, ніж один календарний місяць, ЄСВ нараховується на суму, що визначається шляхом ділення винагороди, виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована (ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ). Про пропорційність ділення та обчислення кількості днів, у разі коли в різних місяцях різна кількість днів надання послуг, здійснення робіт або ж коли такі роботи, послуги здійснюються неповний місяць, законодавство не говорить.

Тож можна зробити висновок, що у випадку, якщо акт виконаних послуг складено за три місяці, то у даній таблиці нарахування відображаються трьома рядками. У такому випадку сума пропорційна нарахованої винагороди (в даному випадку - за грудень, січень, лютий) заповнюється із зазначенням у графі 10 коду «1».

Інші графи заповнюються за такою особою в звичайному порядку відповідно до інформації про таку особу.

У таблиці 1 Додатку 4 сума нарахованої зарплати згідно з договором ЦПХ відображається у рядку 1.2 «сума винагород за договорами цивільно-правового характеру». Окрім цього, винагорода за договором ЦПХ в межах граничної величини бази нарахування ЄСВ потрапить до рядка 2.1. Суми нарахованого ЄСВ з такої винагороди відображається у сумі у рядку у 3.1.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»