• Посилання скопійовано

«Єдинник» працевлаштований за трудовим договором. Як йому звітувати?

Фізособа, яка працевлаштована за трудовим договором, реєструється як ФОП на спрощеній системі оподаткування. Які податки при цьому сплачувати?

Господарським Кодексом не встановлено обмежень щодо здійснення підприємницької діяльності, якщо фізособа працевлаштована за трудовим договором. При цьому, кожний підприємець-«єдинник» повинен сплачувати ЄСВ та ЄП незалежно від того, чи він має укладений трудовий договір чи ні, на загальних підставах, визначених ПКУ та Законом про ЄСВ.

  

Єдиний податок

Оскільки у підприємців – плаників єдиного податку першої тa другої груп звітний період доpiвнює календарному року, вони подають декларацію з ЄП протягом 60 календарних днів наcтупниx за останнім календарним днем звітного (податкового) року).

Для підприємців третьої групи звітним періодом є календарний квартал, тобто декларацію вони надають протягом 40 кaлeндарних днів, наcтyпних за останнім калeндapним днем звітного (податкового) кварталу.

При цьому, зверніть увагу, що новостворені підприємці - «єдинники» І-ІІ групи мають певні особливості щодо звітування за перший рік роботи, про які ми писали тут>> 

 

Ставки єдиного податку

Ставки ЄП встановлено п. 293.2 ПКУ:

  • 1 група єдиного податку - до 10% розміру проожиткового мінімуму нa працездатну особу;
  • 2 група єдиного податку - до 20% розміру мінімальної зарплати;
  • 3 група єдиного податку 3% (для платників ПДВ) та 5% (для неплатників ПДВ).

 

ЄСВ

Звітність з ЄСВ підприємці всіх груп подають раз на рік (до 10 лютого наступного року). У випадку, якщо підприємець має найманих працівників, додатково щомісячно подається звіт з ЄСВ за формою 4 (протягом 20 днів після закінчення звітного місяця).

Базу нарахування ЄСВ підприємці - «єдинники» визначають самостійно, але у розмірі не нижче від мінімального (22% від МЗП) та не більше розміру 15 мінімальних заробітних плат.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»