• Посилання скопійовано

Благодійна допомога фізособам у грошовій формі: оформлення

Благодійна організація планує надавати фізособам благодійну допомогу у грошовій формі. Як оформити надання такої допомоги? Якими документами оформити рух готівки, що призначена для виплати допомоги?

Документальне оформлення благодійної допомоги у грошовій форми здійснюється за загальними принципами:

  • Видається наказ керівника, у якому прописуються деталі надання допомоги – коли, кому, за яких умов, в якій сумі та в якій формі тощо надається допомога;
  • Рух коштів оформлюється теж за загальними правилами обліку грошових коштів – див. нижче.

Якщо благодійна допомога надається отримувачам у безготівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунки отримувачів, то документальним підтвердженням буде виписка банку, у якій видно, кому і яку суму було виплачено.

Видачу благодійної допомоги готівкою оформляють видатковим касовим ордером. Якщо вона надається одночасно кільком особам, крім ВКО доведеться оформити і видаткову відомість (хоча можна оформити і ВКО окремо на кожного отримувача).

На готівкові обмеження, встановлені п. 6 та 7 Положення №148, можна не звертати уваги, адже вони не поширюються на операції з виплати або отримання добровільних пожертвувань та благодійної допомоги (п. 8 Положення №148).

За умовами запитання благодійна допомога є нецільовою. Згідно з пп. 170.7.3 ПКУ, не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року. У 2021 році ця сума становить 3180 грн. Отже, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, тобто не оподатковується, сума нецільової благодійної допомоги, що не перевищує 3180 грн.

Інформацію про виплачену грошову допомогу потрібно буде відобразити у додатку 4ДФ до об’єднаної звітності (ознака доходу "169"). Інформацію про прізвище, ім’я, по батькові та ІПН отримувачів допомоги можна збирати одночасно з виплатою готівки фізособам. У разі надання допомоги у безготівковій формі дані про ІПН отримувачів входять до їх платіжних реквізитів, тож вони будуть зібрані автоматично в процесі виплати допомоги.

Якщо сума нецільової благодійної допомоги перевищує зазначений розмір 3180 грн, вона включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як інші доходи і підлягає оподаткуванню за ставкою 18%  податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору – див. тут.

ПДФО та ВЗ утримуються з оподатковуваної суми грошової допомоги (яка перевищує 3180 грн) під час її виплати та сплачуються до бюджету у строки, передбачені пп. 168.1.2 ПКУ, – у разі виплати через банк в день такої виплати, та пп. 168.1.4 ПКУ – у разі виплати готівкою протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем виплати.

Сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі та, що перевищує встановлений граничний розмір, у додатку 4ДФ до Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ відображається за ознакою доходу «169».

Отримання коштів з рахунку в касу благодійної організації здійснюється за загальними правилами: готівка отримується за чеком в касі банку або через банкомат, якщо до рахунку організації випущено корпоративну платіжну картку. При заповненні чека на отримання готівки в ньому вказується цільове призначення – на виплату благодійної допомоги. Надходження готівки з банка в касу оформлюється прибутковим касовим ордером.

Також читайте тут та тут

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024307
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024577
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202495
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024113
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023135