• Посилання скопійовано

БО надає благодійну допомогу фізособам у вигляді товарів: як це оформити?

Благодійна організація планує закуповувати продукти харчування та надавати їх фізособам як благодійну допомогу. Як оформити закупівлю та надання такої допомоги? Чи є вартість такої допомоги доходом фізосіб-отримувачів?

Згідно з ст. 1 Закону №5073, благодійна  діяльність - добровільна особиста та/або майнова допомога для досягнення визначених цим Законом цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара.

Для цілей оподаткування благодійна допомога поділяється на цільову та нецільову.

Цільовою є благодійна допомога, що надається під визначені умови та напрями її витрачання, а нецільовою вважається допомога, яка надається без встановлення таких умов або напрямів (пп. 170.7.1 ПКУ).

У даному випадку благодійна допомога є нецільовою. Згідно з пп. 170.7.3 ПКУ, не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року.

У 2021 році ця сума становить 3180 грн. Отже, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, тобто не оподатковується, сума нецільової благодійної допомоги, що не перевищує 3180 грн.

Закупівлю продуктів можна робити за загальною схемою – безготівково у постачальників або за готівку через підзвітну особу. У разі безготівкової закупівлі достатньо буде оформити рахунок на оплату необхідного асортименту товарів, здійснити оплату та отримати товар і видаткову накладну від постачальника. Питання, чи укладати письмовий договір з постачальником, вирішується на розсуд сторін.

Також видається наказ керівника БО щодо надання благодійної допомоги. Наказ не має певної форми, проте у ньому варто зазначити максимум інформації про наступну подію. Наприклад, якщо заздалегідь відомі прізвища отримувачів, їх можна зазначити у наказі. Якщо ж ні, можна зазначити умови, яким повинні відповідати отримувачі тощо. У будь-якому разі у наказі зазначається асортимент та вартість товарів чи товарних наборів, які надаються отримувачам, визначаються особи, відповідальні за проведення операції – закупівлю товарів, їх подальше надання отримувачам.

Після закінчення операції складається акт, у якому зазначається фактична кількість переданих товарів.

Оскільки інформацію про вартість наданої допомоги слід буде відобразити у додатку 4ДФ до об’єднаної звітності, у процесі надання товарів потрібно буде складати відомість, у якій зазначати дані отримувачів (прізвище, ім’я, по батькові та ІПН) та вартість товарів, які вони отримали. На нашу думку, паспортні дані отримувачів збирати не потрібно, достатньо ІПН.

Сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі та, що перевищує встановлений граничний розмір, у додатку 4ДФ до Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ відображається за ознакою доходу «169».

При перевищенні вартості благодійної допомоги розміру 3180 грн різниця буде оподатковуватись ПДФО та ВЗ. Але якщо фізособа-отримувач не є працівником благодійної організації і не отримує від неї грошового доходу, з якого можна було б утримати податки, особа-отримувач повинна буде внести суму ПДФО та ВЗ до каси благодійної організації. Навряд чи це сподобається отримувачам допомоги, тому для уникнення спірних ситуацій щодо сплати ПДФО та ВЗ з негрошового доходу радимо уникати надання благодійної допомоги вартістю більше 3180 грн.

Також читайте тут, туттут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Земельна ділянка не використовувалася протягом року, що з витратами на оренду?
    Підприємство не використовувало земельну ділянку в поточному році. Чи можна витрати на її оренду включити до складу витрат під урожай наступного року?
    11.04.202451
  • Дисконтування позики, якщо ставка відсотка за нею не є ринковою
    ТОВ отримало довгострокову відсоткову позику від нерезидента, з ринковою ставкою відсотка. Позика надавалася частинами протягом 2018 — 2023 рр. Кожна наступна сума надходила згідно додаткової угоди якою збільшувалась сума позики та відтерміновувались терміни погашення. В червні 2023 р. підписали додаткову угоду про подовження термінів погашення, і зміну ставки на неринкову. Чи потрібно дисконтувати?
    10.04.2024376
  • Послуга надана в грудні, а акт складено 1 січня – чи можна так?
    Контрагент надає акт про надання послуг за грудень 2023 року датою 01.01.2024 року. Чи правильна така дата акту? В якому періоді включати вартість послуг у витрати?
    09.04.2024170
  • Безоплатні абоненти в басейн для реабілітації від БФ: яка ознака доходу?
    Благодійний фонд придбав річні абонементи в басейн та безоплатно надав їх для реабілітації учасникам бойових дій на підставі наданих підтверджуючих документів (паспорт, ІПН, військовий квіток, ВЛК/МСЕК або довідка про обставини поранення (контузії, каліцтва), посвідчення УБД та посвідчення з ЄДАРТ). Який пп. «а» чи «б» пп. 165.1.54, чи пп. 170.7.8 ПКУ надає таку пільгу? Яка ознака доходу для додатку 4ДФ?
    08.04.202422
  • Чи можна здавати нерухомість в оренду і як ФОП, і як фізособа?
    Чи може фізособа здавати в оренду власне нерухоме майно, якщо вона зареєстрована як ФОП на єдиному податку та має КВЕД 68.20? Які наслідки будуть, якщо нерухомість здається в оренду фізособою, та чи є обмеження площі такої нерухомості?
    22.03.2024110