• Посилання скопійовано

Надання приватною школою платного харчування учням: що в бухобліку?

Приватна школа організовує харчування для учнів за принципом «шведського столу». Учні оплачують вартість харчування окремо. Як відобразити такі операції в бухгалтерському обліку?

Облік згідно з Методрекомендаціями №157

На практиці найпоширенішою є схема, запропонована Методрекомендаціями №157. Наприклад, у своєму листі від 24.06.2016 р. №3631-04/19071-07 Міністерство економічного розвитку і торгівлі України зазначило, що Методрекомендації мають виключно рекомендаційний характер і не є обов'язковими до застосування суб'єктами господарювання. Проте наголосимо, що наведена нами схема не є єдиною можливою.

Особливості обліку, передбачені Методрекомендаціями №157:

  • усі витрати, понесені на приготування страв (заробітна плата з нарахуваннями працівників, амортизація обладнання тощо), крім матеріальних, не включаються до виробничої собівартості продукції, а належать до складу витрат на збут (рахунок 93);
  • методом калькуляції розраховують тільки ціну реалізації;
  • собівартість страв, виробів взагалі не розраховується, у бухгалтерському обліку вартість страв відображається за вартістю продуктів, сировини, з яких їх виготовлено.

 

Бухгалтерські проведення:

  • Придбано продукти: Дт 281 Кт 631, 372;
  • Відображено податковий кредит (для платників ПДВ): Дт 641 Кт 631;
  • Передано продукти для приготування: Дт 23 Кт 281;
  • Понесено витрати на приготування страв (амортизація обладнання, оплата електроенергії, водопостачання, заробітна плата з нарахуваннями працівників): Дт 93 Кт 13, 631, 66, 65;
  • Оприбутковано готові страви для продажу: Дт 282 Кт 23;
  • Реалізовано страви за готівку або безготівково: Дт 301, 311 Кт 702;
  • Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ (для платників ПДВ): Дт 702 Кт 641;
  • Списано собівартість реалізованих страв: Дт 902 Кт 282;
  • Віднесено до складу фінансових результатів: доходи від реалізації: Дт 702 Кт 791 собівартість реалізованих страв: Дт 791 Кт 902 витрати на збут: Дт 791 Кт 93.

Висновки:

  1. Облік за Методрекомендаціями №157: Витрати на приготування страв (крім сировини) — це витрати на збут (рахунок 93), собівартість страв дорівнює вартості продуктів, ціна реалізації — за калькуляцією;
  2. Бухгалтерський облік: Облік включає купівлю продуктів, їх використання, витрати на приготування, реалізацію страв і списання собівартості з відображенням фінрезультатів;
  3. Рекомендаційний характер: Методрекомендації №157 необов’язкові, дозволяються альтернативні схеми обліку.

Світлана Яценко

Найкращі консультації – тепер у Telegram та Viber!

Читайте відповіді «Дебету-Кредиту» на найцікавіші та найактуальніші запитання у популярних месенджерах!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 139 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Період визнання банківської комісії за РКО
    Банк стягує комісію за розрахунково-касове обслуговування 1-го числа наступного місяця (наприклад, 01.10.2025 р. стягнуто 400 грн за вересень 2025 р.). Чи правильно відображати витрати за фактом сплати (Дт 92 Кт 311 у жовтні), чи необхідно нараховувати витрати у періоді надання послуги (Дт 92 Кт377 у вересні, Дт 377 Кт 311 у жовтні)?
    15.12.202526
  • Оприбуткування безоплатно отриманих комплектуючих: що в обліку?
    Які бухгалтерські проведення застосовуються при оприбуткуванні безоплатно отриманих запасів (комплектуючих виробів)?
    15.12.202523
  • Проведення з обліку послуг доставки товарів
    Які бухгалтерські проведення застосовуються під час отримання послуг з доставки товарів?
    15.12.202533
  • Облік вікон, дверей, кондиціонера та меблів вартістю до 20 тис. грн
    Як правильно вести бухоблік встановлених вікон, дверей, кондиціонера та меблів, якщо вартість кожного предмета не перевищує 20 000 грн? Які є особливості обліку таких активів та на які нормативні документи слід орієнтуватися?
    15.12.2025574
  • Облік рахунку 704 при розрахунку сільгоспчастки
    При розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва для платника єдиного податку IV групи враховуються кредитові обороти за визначеним переліком рахунків доходів. Чи слід зменшувати дохід на суму оборотів за дебетом рахунку 704 «Вирахування з доходу» (повернення продукції власного виробництва) при заповненні Розрахунку частки сільгосптоваровиробництва?
    12.12.202534