• Посилання скопійовано

Надання приватною школою платного харчування учням: що в бухобліку?

Приватна школа організовує харчування для учнів за принципом «шведського столу». Учні оплачують вартість харчування окремо. Як відобразити такі операції в бухгалтерському обліку?

Облік згідно з Методрекомендаціями №157

На практиці найпоширенішою є схема, запропонована Методрекомендаціями №157. Наприклад, у своєму листі від 24.06.2016 р. №3631-04/19071-07 Міністерство економічного розвитку і торгівлі України зазначило, що Методрекомендації мають виключно рекомендаційний характер і не є обов'язковими до застосування суб'єктами господарювання. Проте наголосимо, що наведена нами схема не є єдиною можливою.

Особливості обліку, передбачені Методрекомендаціями №157:

  • усі витрати, понесені на приготування страв (заробітна плата з нарахуваннями працівників, амортизація обладнання тощо), крім матеріальних, не включаються до виробничої собівартості продукції, а належать до складу витрат на збут (рахунок 93);
  • методом калькуляції розраховують тільки ціну реалізації;
  • собівартість страв, виробів взагалі не розраховується, у бухгалтерському обліку вартість страв відображається за вартістю продуктів, сировини, з яких їх виготовлено.

 

Бухгалтерські проведення:

  • Придбано продукти: Дт 281 Кт 631, 372;
  • Відображено податковий кредит (для платників ПДВ): Дт 641 Кт 631;
  • Передано продукти для приготування: Дт 23 Кт 281;
  • Понесено витрати на приготування страв (амортизація обладнання, оплата електроенергії, водопостачання, заробітна плата з нарахуваннями працівників): Дт 93 Кт 13, 631, 66, 65;
  • Оприбутковано готові страви для продажу: Дт 282 Кт 23;
  • Реалізовано страви за готівку або безготівково: Дт 301, 311 Кт 702;
  • Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ (для платників ПДВ): Дт 702 Кт 641;
  • Списано собівартість реалізованих страв: Дт 902 Кт 282;
  • Віднесено до складу фінансових результатів: доходи від реалізації: Дт 702 Кт 791 собівартість реалізованих страв: Дт 791 Кт 902 витрати на збут: Дт 791 Кт 93.

Висновки:

  1. Облік за Методрекомендаціями №157: Витрати на приготування страв (крім сировини) — це витрати на збут (рахунок 93), собівартість страв дорівнює вартості продуктів, ціна реалізації — за калькуляцією;
  2. Бухгалтерський облік: Облік включає купівлю продуктів, їх використання, витрати на приготування, реалізацію страв і списання собівартості з відображенням фінрезультатів;
  3. Рекомендаційний характер: Методрекомендації №157 необов’язкові, дозволяються альтернативні схеми обліку.

Світлана Яценко

Найкращі консультації – тепер у Telegram та Viber!

Читайте відповіді «Дебету-Кредиту» на найцікавіші та найактуальніші запитання у популярних месенджерах!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 139 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Придбання телефону керівнику неприбуткової організації за рахунок внесків
    Чи є витрати на придбання мобільного телефону для керівника неприбуткової організації за рахунок цільових внесків засновників правомірними, якщо використання телефону безпосередньо пов'язане зі статутною діяльністю?
    Сьогодні 16:5210
  • Облік вікон у будівництві: яка одиниця виміру?
    Підприємство придбало 44 металопластикових вікна для встановлення у житловому комплексі. Чи допустимо в первинних документах (видатковій накладній) зазначати номенклатуру "металопластикові вікна" та використовувати одиницю виміру "м.кв." замість "штуки" для цілей бухгалтерського та податкового обліку?
    Сьогодні 15:5625
  • Списання пошкодженого ОЗ та оприбуткування запчастин: як облікувати?
    Як правильно відобразити в бухгалтерському обліку списання пошкодженого ОЗ та оприбуткування запасних частин, отриманих внаслідок розібрання пошкодженого основного засобу (ОЗ)?
    Сьогодні 12:0769
  • Втрати сировини та пакувальних матеріалів при пакуванні пластівців
    Підприємство займається пакуванням пластівців. В процесі виробництва є втрати сировини та матеріалів (частково за рахунок усушки пластівців, частково – втрати упаковки). Таке перевищення обліковується у калькуляції на виробництво продукції. Чи правильно це? Якщо ні, то як правильно списувати та обліковувати цю перевитрату, щоб мати право на витрати та на податковий кредит з придбання? Яку форму документа використовувати для списання?
    Сьогодні 08:0419
  • Облік виплати аліментів готівкою з каси: кореспонденція рахунків
    Якими бухгалтерськими проведеннями (кореспонденцією рахунків) оформлюється виплата аліментів співробітнику чи стягувачу готівкою безпосередньо з каси підприємства?
    Сьогодні 07:0714