• Посилання скопійовано

Надання приватною школою платного харчування учням: що в бухобліку?

Приватна школа організовує харчування для учнів за принципом «шведського столу». Учні оплачують вартість харчування окремо. Як відобразити такі операції в бухгалтерському обліку?

Облік згідно з Методрекомендаціями №157

На практиці найпоширенішою є схема, запропонована Методрекомендаціями №157. Наприклад, у своєму листі від 24.06.2016 р. №3631-04/19071-07 Міністерство економічного розвитку і торгівлі України зазначило, що Методрекомендації мають виключно рекомендаційний характер і не є обов'язковими до застосування суб'єктами господарювання. Проте наголосимо, що наведена нами схема не є єдиною можливою.

Особливості обліку, передбачені Методрекомендаціями №157:

  • усі витрати, понесені на приготування страв (заробітна плата з нарахуваннями працівників, амортизація обладнання тощо), крім матеріальних, не включаються до виробничої собівартості продукції, а належать до складу витрат на збут (рахунок 93);
  • методом калькуляції розраховують тільки ціну реалізації;
  • собівартість страв, виробів взагалі не розраховується, у бухгалтерському обліку вартість страв відображається за вартістю продуктів, сировини, з яких їх виготовлено.

 

Бухгалтерські проведення:

  • Придбано продукти: Дт 281 Кт 631, 372;
  • Відображено податковий кредит (для платників ПДВ): Дт 641 Кт 631;
  • Передано продукти для приготування: Дт 23 Кт 281;
  • Понесено витрати на приготування страв (амортизація обладнання, оплата електроенергії, водопостачання, заробітна плата з нарахуваннями працівників): Дт 93 Кт 13, 631, 66, 65;
  • Оприбутковано готові страви для продажу: Дт 282 Кт 23;
  • Реалізовано страви за готівку або безготівково: Дт 301, 311 Кт 702;
  • Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ (для платників ПДВ): Дт 702 Кт 641;
  • Списано собівартість реалізованих страв: Дт 902 Кт 282;
  • Віднесено до складу фінансових результатів: доходи від реалізації: Дт 702 Кт 791 собівартість реалізованих страв: Дт 791 Кт 902 витрати на збут: Дт 791 Кт 93.

Висновки:

  1. Облік за Методрекомендаціями №157: Витрати на приготування страв (крім сировини) — це витрати на збут (рахунок 93), собівартість страв дорівнює вартості продуктів, ціна реалізації — за калькуляцією;
  2. Бухгалтерський облік: Облік включає купівлю продуктів, їх використання, витрати на приготування, реалізацію страв і списання собівартості з відображенням фінрезультатів;
  3. Рекомендаційний характер: Методрекомендації №157 необов’язкові, дозволяються альтернативні схеми обліку.

Світлана Яценко

Найкращі консультації – тепер у Telegram та Viber!

Читайте відповіді «Дебету-Кредиту» на найцікавіші та найактуальніші запитання у популярних месенджерах!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 122 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Виплати приватному виконавцю за постановою про стягнення з працівника: облік та оподаткування
    Як підприємству відобразити в Додатку 4ДФ суми, утримані з зарплати працівника на підставі постанови приватного виконавця та перераховані йому, якщо приватний виконавець відмовився надати довідку за ф. №34-ОПП? Чи потрібно утримувати ПДФО та ВЗ з цих виплат?
    05.06.2025141
  • Списання пошкодженого автомобіля, що був залучений до ЗСУ: облік та податкові наслідки
    Юрособа (платник ПДВ та податку на прибуток) планує списати автомобіль, придбаний у 2022 році та залучений до ЗСУ згідно з Постановою КМУ №1921, оригінал акту залучення втрачено, амортизація не нараховувалась, у 2025 році отримано висновок СТО про недоцільність ремонту та знято з військового обліку. Які дії підприємства щодо списання? Як оформити документально? Який бухоблік? Які податкові наслідки для ПДВ та податку на прибуток?
    05.06.2025227
  • Компенсація витрат на вибір місця в літаку: чи є це додатковим благом?
    Щодо можливості компенсації витрат підзвітній особі (авіабілет) - вибір конкретного місця в літаку під час службового відрядження. Чи може ТОВ компенсувати такі витрати без виникнення додаткового блага для фізособи? На підтвердження витрат надано лише роздруківку з банківської картки (виписка по транзакції). Інші підтвердні документи (маршрут-квитанція, чек або документ від авіакомпанії з деталізацією оплати послуги вибору місця) — відсутні
    04.06.202529
  • Купівля корпоративних прав у покупця та емітента:и як облікувати?
    Власник-нерезидент (юрособа) підприємства "А" (100% частка) продає корпоративні права підприємству-резиденту "В" (власник - фізособа) за ціною, що дорівнює статутному капіталу (300 тис. грн). Як відобразити цю операцію в бухгобліку підприємства "А" та підприємства "В"?
    04.06.202524
  • Як відобразити в обліку безоплатно отриману ТМ?
    ТОВ та ФО уклали договір про безоплатне використання об'єкта інтелектуальної власності (торгової марки). Як відобразити дану операцію в обліку?
    04.06.202543