Облік згідно з Методрекомендаціями №157
На практиці найпоширенішою є схема, запропонована Методрекомендаціями №157. Наприклад, у своєму листі від 24.06.2016 р. №3631-04/19071-07 Міністерство економічного розвитку і торгівлі України зазначило, що Методрекомендації мають виключно рекомендаційний характер і не є обов'язковими до застосування суб'єктами господарювання. Проте наголосимо, що наведена нами схема не є єдиною можливою.
Особливості обліку, передбачені Методрекомендаціями №157:
- усі витрати, понесені на приготування страв (заробітна плата з нарахуваннями працівників, амортизація обладнання тощо), крім матеріальних, не включаються до виробничої собівартості продукції, а належать до складу витрат на збут (рахунок 93);
- методом калькуляції розраховують тільки ціну реалізації;
- собівартість страв, виробів взагалі не розраховується, у бухгалтерському обліку вартість страв відображається за вартістю продуктів, сировини, з яких їх виготовлено.
Бухгалтерські проведення:
- Придбано продукти: Дт 281 Кт 631, 372;
- Відображено податковий кредит (для платників ПДВ): Дт 641 Кт 631;
- Передано продукти для приготування: Дт 23 Кт 281;
- Понесено витрати на приготування страв (амортизація обладнання, оплата електроенергії, водопостачання, заробітна плата з нарахуваннями працівників): Дт 93 Кт 13, 631, 66, 65;
- Оприбутковано готові страви для продажу: Дт 282 Кт 23;
- Реалізовано страви за готівку або безготівково: Дт 301, 311 Кт 702;
- Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ (для платників ПДВ): Дт 702 Кт 641;
- Списано собівартість реалізованих страв: Дт 902 Кт 282;
- Віднесено до складу фінансових результатів: доходи від реалізації: Дт 702 Кт 791 собівартість реалізованих страв: Дт 791 Кт 902 витрати на збут: Дт 791 Кт 93.
Висновки:
- Облік за Методрекомендаціями №157: Витрати на приготування страв (крім сировини) — це витрати на збут (рахунок 93), собівартість страв дорівнює вартості продуктів, ціна реалізації — за калькуляцією;
- Бухгалтерський облік: Облік включає купівлю продуктів, їх використання, витрати на приготування, реалізацію страв і списання собівартості з відображенням фінрезультатів;
- Рекомендаційний характер: Методрекомендації №157 необов’язкові, дозволяються альтернативні схеми обліку.
Світлана Яценко
Найкращі консультації – тепер у Telegram та Viber!
Читайте відповіді «Дебету-Кредиту» на найцікавіші та найактуальніші запитання у популярних месенджерах!
Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.
Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 122 грн/міс
Передплатити