• Посилання скопійовано

Облік лишків від інвентаризації в обліку платника ЄП групи IV

Сільгосппідприємство - платник ЄП групи IV провело інвентаризацію і виявило залишки сільгосппродукції, які обліковуються на рахунку 27. Як відображати ці лишки в бухобліку і як вони впливають на оподаткування платника ЄП групи IV?

Бухгалтерський облік

Згідно з п. 4 розд. ІV Положення №879 оборотні матеріальні цінності, які виявлені в лишках, підлягають оприбуткуванню зі збільшенням доходу звітного періоду підприємства.

Надлишки запасів, виявлені при інвентаризації, обліковуються проводкою (див. п. 10 додатку 3 до Методрекомендацій №2):

  • Дт 27 тощо Кт 719.

На кінець звітного періоду сума доходу на субрахунку 719 списується на збільшення фінрезультату:

  • Дт 719 Кт 791.

 

Вплив на оподаткування ЄП групи IV

Відповідно до пп. 292-1.1 ПКУ об’єктом оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди.

Таким чином, отриманий від оприбуткованої продукції дохід на об’єкт оподаткування ЄП групи 4 не впливає.

Разом з тим за пп. 4 пп. 291.4 ПКУ для того, щоб перебувати платниками ЄП групи 4 в наступному році, має бути дотримана така умова в поточному році: 

  • частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75%.

Розрахунок такої частки роблять в Розрахунку частки сільгосптоваровиробництва, форма якої затверджена Наказом Мінфіну від 26.12.2011 р. №772.

Доходи від лишків відображають разом з іншими доходами в рядку 2 Розрахунку частки. Причому такі доходи не зменшують загальну суму доходу з метою розрахунку сільгоспчастки, тобто, не відображаються в підрядках рядка 3.

Це означає, що внаслідок оприбуткування лишку частка сільгосптоваровиробництва буде зменшена. Тож платнику ЄП групи 4 слід контролювати, аби ця частка в поточному році не стала меншою за 75%, інакше в наступному році вже не буде підстав бути платником ЄП групи 4.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік орендованих земельних ділянок у фермерського господарства
    Фермерське господарство використовує у своїй діяльності земельні ділянки на правах оренди (орендну плату сплачує ФГ) та земельні ділянки ОТГ, орендовані засновником ФГ (орендну плату сплачує засновник). Як відобразити ці земельні ділянки в обліку ФГ?
    Сьогодні 13:349
  • Оплата за корпоративні права коштами та товаром
    ТОВ 1 отримало в подарунок частку в статутному капіталі ТОВ 2 - 54 тис. грн (Дт 141 Кт 424), іншу частку ним було викуплено за 220 тис. грн (Дт 141 Кт 311). Частка ТОВ 1 у статуті ТОВ 2 – 100%. Розмір статутного капіталу ТОВ2 – 77 тис. грн. ТОВ 1 продає свою частку за 20 млн грн ТОВ 3. Балансова вартість на дату продажу – 280 тис. грн. Розрахунок: на розрахунковий рахунок – 4 млн грн, поставка товару в майбутньому – 16 млн грн. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:253
  • В бухобліку витрати завжди зменшують фінрезультат, який потім може коригуватися або ні
    Автомобіль підприємства потрапив в ДТП, потім був проданий. Страхове відшкодування надійшло на рахунок вже після продажу. На думку підприємства, сума відшкодування була недостатньою і воно планує подавати позов до суду на страхову компанію для стягнення більшої страхової виплати. Чи може підприємство включати до витрат оплату послуг адвоката та експертизи автомобіля, якщо цього автомобіля вже немає на балансі підприємства?
    13.09.202479
  • Неповне закриття заборгованості постачальника-нерезидента за імпортними операціями
    Підприємство імпортує товари. Воно оплатило за два контейнери 83105 євро. Спочатку було ввезено один контейнер, у якому планувалося ввезти товари на суму 39950 євро, але фактично постачальник завантажив товари вартістю 39745 євро – на 205 євро менше. За деякий час було ввезено другий контейнер вартістю 43155 євро. Після цього залишається переплата в сумі 205 євро. Як її відобразити в обліку та що робити далі?
    12.09.2024244
  • Як обліковувати послуги з написання контенту?
    Підприємство придбаває послуги з написання контенту. Як відобразити цю операцію в обліку: як витрати чи як нематеріальний актив?
    11.09.202466