• Посилання скопійовано

Як відобразити в обліку повернення коштів за виконавчим провадженням, якщо відсутня інформація про нього?

У червні 2023 р. юрособа сплатила кошти за виконавчим провадженням. У лютому 2024 р. дані кошти було повернуто на рахунок юрособи від виконавця. Інформація щодо виконавчого провадження відсутня, немає зв’язку з виконавцем. Як відобразити цю операцію в обліку?

Згідно з ч. 1 ст. 42 Закону №1404 кошти виконавчого провадження складаються з виконавчого збору, стягнутого з боржника в порядку, встановленому ст. 27 цього Закону, або основної винагороди приватного виконавця, авансового внеску стягувача, стягнутих з боржника коштів на витрати виконавчого провадження.

Щоб правильно відобразити дану операцію в обліку необхідно знати стан, склад витрат та ідентифікувати стягувача і боржника. Якщо у підприємства з тих чи інших причин відсутня інформація про це, то доцільно скористатися автоматизованою системою виконавчого провадження, де за реєстраційним номером виконавчого провадження можна отримати всю необхідну інформацію.

Повернення коштів за виконавчим провадженням в обліку буде відображатися записом: Дт 311 Кт 685.

Виконавче провадження могло бути пов’язане безпосередньо з діяльністю підприємства. Якщо підприємство саме виступало як стягувач, то повернені кошти є поверненням авансового внеску стягувача. У 2023 р. перерахування авансового внеску могло бути відображене записом: Дт 377 Кт 311, тоді рахунок 685 закриваємо взаємозаліком - Дт 685 Кт 377.

Боржником також могла бути фізособа – працівник підприємства, з якого утримувались кошти згідно якогось виконавчого провадження. Якщо з тих чи інших причин ці кошти були повернуті підприємству-роботодавцю, то їх необхідно повернути боржнику, з якого вони були утримані. 

Дт 685 Кт 661 – повернено кошти працівнику, раніше утримані за виконавчим листом, і тим самим збільшено заборгованість перед ним з виплати йому зарплати. Оскільки ця ситуація нетривіальна, ми рекомендуємо негайно виплатити ці кошти працівнику і погасити цю заборгованість. При цьому слід мати на увазі, що ПДФО, ВЗ та ЄСВ з цієї суми вже були сплачені в момент утримання з працівника цих коштів.

Також потрібно буде перевірити відображення цієї операції в додатку 4ДФ єдиної звітності за той період, в якому було сплачено кошти виконавцю.  Якщо інформація щодо винагороди виконавця там була відображена, то зараз вона має бути відкоригована у разі повернення коштів.

На нашу думку, в цій ситуації, доки не визначено суть провадження та причини повернення коштів, у підприємства виникає інша заборгованість на рах. 685, з аналітикою щодо виконавця, від якого прийшли кошти. Якщо не вдасться знайти інформацію про суть провадження та його «сліди» в обліку минулих періодів, на нашу думку, залишається тільки визнати дохід на суму отриманих коштів: Дт 685 Кт 718.

 

Отже:

  • Підприємству необхідно все-таки визначити стан виконавчого провадження, сторони (боржник, стягувач) та склад витрат. Цю інформацію можна пошукати на сайті Міністерства  юстиції України;
  • Повернення коштів за виконавчим провадженням відображається в обліку проведенням Дт 311 Кт 685;
  • Якщо не вдасться знайти інформацію про суть провадження, списуємо кредиторську заборгованість до складу доходів: Дт 685 Кт 718.

 ***

Додатково  читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»