• Посилання скопійовано

Як списати давню кредиторську заборгованість, яку потрібно було списати ще у 2014 році?

На 01.01.2012 р. ТОВ мало кредиторську заборгованість на рах. 632 за товари від нерезидента. У 2012 р. судом було відкрито провадження про банкрутство ТОВ. Суд не включив нерезидента до реєстру кредиторів, а у 2014 р. суд затвердив мирову угоду і провадження з банкрутства ТОВ було припинено. Усі зобов'язання, заявлені до реєстру кредиторів та прийняті судом, було погашено. Але кредиторська заборгованість перед нерезидентом, що виникла до процедури банкрутства ТОВ, досі не списана. Як її списати зараз?

Списання кредиторської заборгованості та виправлення фінзвітності

Нагадаємо, що списання кредиторської заборгованості спричиняє виникнення доходу у боржника, адже він більше не зобов’язаний її погашати. Відповідно до п. 5 НП(С)БО 15 дохід  визнається  під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства),  за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

На нашу думку, ТОВ повинно було списати цю заборгованість ще у 2014 році, коли було підписано мирову угоду і стало достовірно відомо, що заборгованість погашатися вже не буде. Саме в цей момент зменшується зобов’язання, а значить, виникає дохід. При списанні кредиторської заборгованості в  бухобліку робиться запис Дт 632 Кт 717. 

Оскільки в 2014 році заборгованість не була списана, це можна розглядати як помилку минулих років.

Помилки у фінансовій звітності виправляються за правилом, наведеним у п. 4 НП(С)БО 6:  виправлення помилок,  допущених при  складанні  фінансових звітів  у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого  прибутку  на  початок  звітного  року,  якщо такі помилки    впливають    на   величину   нерозподіленого   прибутку (непокритого збитку).

Якщо виправляти цю помилку при складанні фінзвітності за 2023 рік, то потрібно збільшити сальдо нерозподіленого прибутку на рах. 44 та зменшити сальдо розрахунків з іноземними постачальниками на рах. 632 на початок 2023 року. У звіті про фінрезультати за 2023 рік це виправлення не відображається.

Для виправлення помилок у фінзвітності давності немає, тому помилки виправляються незалежно від того, коли вони були допущені. Про виправлення помилок у фінзвітності ми писали тут. Ця стаття актуальна і зараз. Про виправлення помилки складається бухгалтерська довідка. Про те, як її скласти, ми писали тут.

Чи подавати уточнену фінансову звітність за 2014 рік, вирішувати самому ТОВ. Відповідно до абзацу дев'ятнадцятого пункту 2 Порядку подання фінансової звітності від 28.02.2000 № 419 підприємства можуть (не зобов’язані!) подавати уточнену фінансову звітність на заміну раніше поданої фінансової звітності, зокрема, за результатами самостійно виявлених помилок. Подання та оприлюднення уточненої фінансової звітності здійснюються у такому самому порядку, як і фінансової звітностіщо уточнюються. Тому рекомендуємо узгодити з органами статистики, чи доцільно подавати їм уточнену фінансову звітність за 2014 рік. Ймовірночерез давність це може бути недоцільним.

 

Чи виправляти податкову звітність за 2014 рік?

Оскільки дохід у ТОВ виник ще у 2014 році, тоді й потрібно було його врахувати у декларації з податку на прибуток і нарахувати на нього податок.

Але для нарахування податків існує строк давності, передбачений ст. 102 ПКУ. Відповідно до п. 102.1 ПКУ податківці мають право провести перевірку та самостійно визначити суму грошових зобов’язань платника податків у випадках, визначених ПКУ, не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, а якщо така податкова декларація була надана пізніше, - за днем її фактичного подання. Якщо протягом зазначеного строку вони не визначать суму грошових зобов’язань, платник податків вважається вільним від такого грошового зобов’язання (в тому числі від нарахованої пені), а спір стосовно такої декларації та/або податкового повідомлення не підлягає розгляду в адміністративному або судовому порядку. З цього випливає, що після закінчення 1095 днів податківці вже ніяк не зможуть донарахувати несплачені податки, навіть якщо вони дізнаються про те, що платник не задекларував якусь суму доходів.

Строк подання декларації з податку на прибуток за 2014 рік був 09.02.2015 року. 1095 днів спливли 08.02.2018 р. Отже, після 08.02.2018 податківці вже не мають праваперевіряти правильність нарахування податку на прибуток у 2014 році. 

Але якщо самостійно подати уточнюючу декларацію і донарахувати податок на прибуток за 2014 рік, то 1095-денний строк перевірки 2014 року відновиться з дня подання такої уточнюючої. Є норма абзацу другого п. 102.1 ПКУ, яка обнуляє строк давності, якщо подати уточнюючу декларацію: у разі подання платником податку уточнюючої декларації контролюючий орган має право визначити суму податкових зобов’язань, в межах поданих уточнень, за такою податковою декларацією протягом 1095 днів з дня подання уточнюючого розрахунку (декларації).

Тому ми не рекомендуємо подавати уточнюючу декларацію з податку на прибуток за 2014 рік, оскільки податківці отримають право на перевірку нарахування податку на прибуток за 2014 рік.

 

Чи можна списати заборгованість у поточному 2023 році?

На нашу думку, має право на існування такий варіант, коли заборгованість списується у 2023 році не шляхом виправлення помилки 2014 року, а записом у поточному році Дт 632 Кт 717, з відображенням цього іншого операційного доходу у рядку 2120 звіту про фінрезультати за 2023 рік.

Строго кажучи, це зобов’язання припинилося ще у 2014 році, коли кредитор втратив право вимагати погашення заборгованостіВтім, можна говорити, що начебто підприємство всі ці роки добровільно визнавало цю заборгованість та чекало можливості її погасити, але податківці можуть і не прийняти цей аргумент. Ситуацію рятує тільки сплив строку давності для нарахування податків у 2014 році, про який ми говорили вище.

Отже, якщо списати заборгованість у 2023 році, то й дохід від списання заборгованості виникне у 2023 році та збільшить оподатковуваний прибуток цього року. Відповідно, підприємство заплатить податок з суми списаної заборгованості. Якщо податківці колись будуть перевіряти 2023 рік, вони не стануть заперечувати проти визнання цього доходу у 2023 році, знаючи, що вони вже не мають права вимагати його визнання у 2014 році.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20246
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024188
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202426
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202450