• Посилання скопійовано

Підприємство придбало товар у нерезидента: що в обліку?

Підприємство придбало товар у нерезидента. Польська компанія надала послуги перевезення територією Польщі. Товар частково продано польській компанії, частково - завезено на митну територію України. Як відобразити це в бухобліку?

Послуги перевезення

У разі отримання від нерезидента послуг перевезення, вартість таких послуг за загальним правилом підлягає оподаткуванню податком на доходи нерезидентів. Детальніше про це можна почитати тут.

Така операція не оподатковується ПДВ (див. тут).

Витрати на перевезення (транспортування) включаються до первісної вартості придбаних товарів (див. п. 9 НП(С)БО 9).

З точки зору бухгалтерського обліку отримання послуг від нерезидента розглядають як імпорт послуг. Особливості бухгалтерського обліку послуг детально розглянуті тут.

Документами, які підтверджують цю операцію, будуть контракт, міжнародна автомобільна накладна (CMR).

 

Імпорт без ввезення

Бухгалтерський облік таких операцій ми детально розглядали тут.

Там ми зазначали, що в бухгалтерському обліку придбання такого товару відображається аналогічно, як і будь-який імпорт. Детально бухгалтерський облік імпорту товарів ми розглядали тут. ПДВ у разі імпорту без ввезення не нараховується.

Продаж такого товару в бухгалтерському обліку відображається аналогічно, як відображення експорту товару. Детально це питання ми розглядали тут. Така операція не є об’єктом оподаткування ПДВ, тому що вона здійснюється за межами митної території України. Документами, які підтверджують цю операцію, будуть контракт, міжнародна автомобільна накладна (CMR).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»