• Посилання скопійовано

Бухгалтерський облік сонячних батарей

Як ввести в експлуатацію комплект сонячних батарей в кількості 10 шт. - всі разом як один об’єкт чи кожну окремо? До якої групи основних засобів відносяться сонячні батареї та який мінімальний допустимий строк корисного використання необхідно застосовувати при нарахуванні амортизації?

Всі батареї один об’єкт чи кожна батарея окремий об’єкт

Одиницею обліку основних засобів є об'єкт основних засобів (п. 7 НП(С)БО 7). 

Відповідно до п. 4 НП(С)БО 7, об'єкт основних засобів — це:

  • закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього; 
  • конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій; 
  • відокремлений комплекс конструктивно з'єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс - певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно; 
  • інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється підприємством. 

Таким чином, підприємство може обліковувати кожну батарею окремо чи обліковувати їх одним комплектом. Це рішення підприємство приймає на власний розсуд. Кожний варіант має свої переваги і недоліки. Наприклад, якщо обліковувати кожну батарею окремо, легше буде проводити в обліку заміну окремої батареї, бо кожна з них буде окремим об’єктом ОЗ. Також потрібно затвердити наказом керівника вартісну межу між ОЗ та МНМА, що прийнята на підприємстві. Ця межа буде враховуватись при вирішенні питання, чи відносити кожну батарею до ОЗ, чи до МНМА. На нашу думку, якщо вартість окремих батарей буде менше вартісної межі, тоді краще обліковувати батареї цілим комплексом як ОЗ, тому що по суті вони є ОЗ, а не МНМА.

 

До якої групи основних засобів відносяться сонячні батареї?

На наш погляд, до групи машин та обладнання. Тож обліковуються на субрахунку 104 "Машини та обладнання".

 

Який мінімальний допустимий строк корисного використання?

Відповідно до п. 4 НП(С)БО 7, строк корисного використання (експлуатації) - очікуваний період часу, протягом якого необоротні активи будуть використовуватися підприємством або з їх використанням буде виготовлено (виконано) очікуваний підприємством обсяг продукції (робіт, послуг). 

Відповідно до п. 24 НП(С)БО 7, при визначенні строку корисного використання (експлуатації) слід ураховувати:

  • очікуване використання об'єкта підприємством з урахуванням його потужності або продуктивності; 
  • фізичний та моральний знос, що передбачається; 
  • правові або інші обмеження щодо строків використання об'єкта та інші фактори.

Строк корисного використання (експлуатації) об'єкта встановлюється підприємством (у розпорядчому акті) при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс) (п. 23 НП(С)БО 7). 

Тобто, строк корисного використання — це строк, протягом якого підприємство очікує використовувати об’єкт ОЗ. 

Наприклад, якщо гарантійний термін використання, передбачений технічною документацією, 25 років, то саме такий строк і можна взяти за основу очікуваного строку використання. 

Хоча батареї можуть використовуватися і більше цього строку, приміром, і 30, і 35 років. 

Це означає, що підприємство може покластися на оптимістичні очікування, вважаючи, що його панелі прослужать більше гарантійного строку.

Таж може статися, що батареї будуть експлуатуватися в несприятливих умовах, що зменшуватиме їх строк використання. Таким чином, очікування підприємства можуть знизитися, приміром, до 20 років.

Потрібно враховувати особливості кожного конкретного підприємства.

Але повторимося — відправною точкою очікування, на наш погляд, є  гарантійний термін використання, передбачений технічною документацією.

Якщо підприємство є платником податку на прибуток і коригує фінрезультат, то воно зобов’язане вести окремий податковий облік основних засобів за нормами ПКУ, зокрема, ст. 138 ПКУ.

За нормами ПКУ вартісна межа ОЗ складає 20000 грн без ПДВ (пп. 14.1.138 ПКУ) – на цю межу треба зважати при прийнятті рішення про те, як обліковувати батареї – цілим комплексом чи кожну батарею окремо.

У пп. 138.3.3 ПКУ визначено, що мінімальний строк амортизації для ОЗ групи 4 – це 5 років. Отже, для цілей податкового обліку можна встановити строк амортизації 5 років і більше. Цей строк може відрізнятись від строку, прийнятому для цілей бухобліку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»