• Посилання скопійовано

Норми при списанні скрапленого газу на роботу автонавантажувача

ТОВ для ведення госпдіяльності орендує автонавантажувач CATERPILLAR GP25N, який працює на газу скрапленому. Якими нормативними документами користуватися при списані газу? Чи потрібно щодо ТОВ складати наказ на затвердження норм використання газу?

Нормативний документ для нормування витрат на списання газу

Таким документом є Норми №43.

Але в Нормах №43 відсутні норми витрат скрапленого газу для автонавантажувача CATERPILLAR GP25N.

В такому разі слід діяти наступним чином.

Згідно з пп. 2.1.5 Норм №43, для нових моделей (модифікацій) автомобілів та автомобілів оригінальної конструкції, що не увійшли до цього документа, обладнання, що встановлюється на колісних транспортних засобах, технологічних машин і механізмів, автомобілів при виконанні спеціальної роботи або здійсненні перевезень в специфічних умовах експлуатації, виконанні технологічних операцій встановлюються тимчасові та тимчасові індивідуальні, базові, базові лінійні та диференційовані норми витрат палива з уточненням, за необхідності, коефіцієнтів їх коригування, які розробляються головним інститутом Міністерства інфраструктури України ДержавтотрансНДІпроектом за заявками заводів-виробників чи підприємств - власників автомобілів на договірних засадах (форма заявки на розроблення - згідно з додатком Е).

Таким чином, у повній відповідності з Нормами №43 ТОВ має звернутися до зазначеного інституту із заявкою на розроблення норми.

 

Норми №43 не обов’язкові до використання

Про це можна почитати, приміром, тут, тут, тут.

Або, наприклад, читаємо у Постанові ВС від 14.04.2020 р. у справі № 822/2258/17: «…витрати на придбання паливно-мастильних матеріалів конкретного платника податків не обов`язково мають дорівнювати наведеним нормативам, а повинні визначатись на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником відповідних витрат, обов`язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку…».

І подібних судових рішень достатньо.

Оскільки Норми №43 не обов’язкові, то й виконувати їх не обов’язково.

Хоча на практиці, звісно, ДПС може висувати вимоги обов’язкового застосування цих Норм. Тому якщо ТОВ не бажає встрягати у зайві суперечки з податковою, може бути доречним зробити так, як написано в Нормах – звернутися до зазначеного інституту.

Якщо ТОВ вирішить не застосовувати Норми №43, воно може або розробити власні норми витрат, або списувати витрати газу на підставі фактичних даних, без дотримання якихось норм.

Повторимося ще раз. Немає нормативного документа, який зобов’язує встановлювати подібні норми і списувати тільки в межах встановлених норм. Хоча з цього питання конфлікти з податковою постійні.

 

Самостійне розроблення норм витрат скрапленого газу

ТОВ може скористатися процедурою розробки, яка описана в п. 2.2 Норм №43.

Тезисно вона виглядає так:

  1. наказом керівника ТОВ створюється комісія, яка проводить контрольні заміри витрат газу та визначає норми витрат;
  2. контрольні заміри комісія оформляє Актом проведення замірів витрат газу, один з примірників якого надсилається на розгляд у ДержавтотрансНДІпроект, де він реєструється та повертається на підприємство;
  3. визначені норми затверджуються наказом керівника ТОВ, після чого використовуються в роботі.

 

Списання газу за фактичними витратами, без дотримання норм

Якщо ТОВ обере такий варіант, воно списуватиме використаний газ за фактичними показниками витрат, що наводяться в документах, якими підприємство оформляє роботу автонавантажувача. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»