• Посилання скопійовано

Захисні маски під підпис в журналі

Підприємство видає маски захисні працівникам під підпис з початку оголошення карантину, тобто з березня 2020 року. Маски потрібно видавати працівникам постійно під підпис у журналі, чи тільки тоді, коли Україна в червоній зоні?

Відповідно до ч. 3 ст. 3 Закону №1645 власники, а також керівники та інші посадові особи підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності зобов'язані в межах своїх повноважень сприяти здійсненню заходів щодо захисту населення від інфекційних хвороб. 

Обов’язковість ведення журналу з видачі ЗІЗ передбачено Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті, затверджених наказом №4. У пп. 4.1.17 Правил №4 зазначено, що в підрозділах підприємств,  які  застосовують  засоби захисту,  необхідно  вести  Журнал  обліку  та  зберігання засобів захисту (додаток 4 до цих Правил), а в пп. 4.1.12 цих Правил, визначені засоби захисту, які відображаються в даному журналі.

Як бачимо, до цього переліку не включені маски, респіратори та інші ЗІЗ, якими користуються працівники під час карантину. Тож і документально оформити видачу працівникам ЗІЗ можна по-різному.

Таким чином, для організації правильного списання засобів індивідуального захисту, їх видачу працівникам можна оформити за допомогою реєстрів, відомостей видачі чи в самостійно розробленій формі журналу з відображенням в них кількості виданих масок, респіраторів тощо під підпис. 

Працівники мають користуватися ЗІЗ щодня до дня закінчення в країні карантину, а не тільки тоді, коли встановлено «червону зону». Забезпечення роботодавцем працівників такими засобами залежить від того, що прописано в Положенні про захист персоналу та дотримання інших санітарних та протиепідемічних заходів (на постійній основі чи частково під час карантину, чи тільки у разі введення «червоної зони»).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»