• Посилання скопійовано

Облік акцизного податку щодо «технічних проливів» на АЗС поки що не регламентований

На АЗС під час ремонту колонки, рукава чи пістолета проводять технічні проливи. Як відображати такі проливи в бухобліку та в СЕА РП?

Якщо технічні проливи під час ремонтних робіт не змінюють обсяг залишку пального в резервуарах (після проведення проливу пальне повертається в резервуар без втрат), то такі проливи не відображаються в бухгалтерському обліку пального, тобто там все залишається без змін.

Якщо ж під час технічних робіт пальне було втрачене, то це будуть разові втрати під час проведення планових робіт, пов'язаних з технічним обслуговуванням і  ремонтом  технологічного  обладнання, зачищенням резервуарів і трубопроводів (див. п. 17.1 Інструкції №281).

Втрачене пальне списується в бухобліку за загальними правилами. Докладніше про це – туттут та тут.

На даний момент у Порядку № 891, немає положень щодо того, як складати довідку про зведені за добу підсумкові облікові дані щодо обсягів обігу (отримання/відпуску) та залишків пального на акцизному складі пального у випадку проведення технічних проливів, які надалі повертаються в резервуар.

Наказ «Про затвердження формату даних, структури та форм електронних документів для наповнення Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів - лічильників рівня пального у резервуарі» від 27.11.2018 р. №944 також не дає відповіді на це питання.

Наразі існує проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження формату даних, структури, форм та Порядку заповнення електронних документів для наповнення Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі», у якому пропонується заповнити цей пробіл і врегулювати відображення технічних проливів у звітності. З цим проєктом можна ознайомитись тут, а з пропозиціями і зауваженнями до цього проєкту – тут.

Зокрема, АТ «Концерн Галнафтогаз» пропонує відображати в довідках Д, ДВ, ДР в окремій графі технічні проливи – обсяги пального, які  проходять через витратомір або інший вимірювальний засіб та повертаються в резервуар (застосовується при ремонтах, повірках, перевірках, тощо). Для коректного обчислення обсягу реалізації за показами витратомірів та інших засобів вимірювальної техніки пропонується враховувати обсяги технічних проливів як показник, що зменшує обсяг реалізації.

На жаль, на даний момент це питання ще не вирішене, тому пропонуємо звернутись з ним до самих податківців за наданням індивідуальної податкової консультації відповідно до ст. 52 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»