• Посилання скопійовано

Бухгалтерський облік шин на комбайн

Підприємство придбало шини для комбайна (2 шт.) вартістю 254 тис. грн. Як правильно їх обліковувати?

Відповідно до Інструкції № 291 на субрахунку 207 «Запасні частини» ведеться облік придбаних чи виготовлених запасних частин, готових деталей, вузлів, агрегатів, які використовуються для проведення ремонтів, заміни зношених частин машин, обладнання, транспортних засобів, інструменту, а також автомобільних шин у запасі та обороті. Автомобільні шини, що є на колесах та в запасі при автомобілі, які враховані в ціні автомобіля та включені в його інвентарну вартість, обліковуються у складі основних засобів.

Комбайн не є автомобільним транспортом, хоча і належить до транспортних засобів (див. тут).  Тому формально зазначені норми Інструкції № 291 його не стосуються.

На наш погляд, в цьому разі до обліку шин потрібно підходити, як до обліку основних засобів.

Згідно з п. 4 НП(С)БО 7 основні засоби – матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва тощо, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Об’єктом основних засобів може бути як закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдями до нього, так і конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій, може бути інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється підприємством.

З огляду на той факт, що строк служби шин на комбайні понад рік, але менше строку служби самого комбайну, на наш погляд, такі шини слід облікувати як окремий об’єкт ОЗ і амортизувати в загальному порядку. Тобто, з точки зору визначення основних засобів шини є конструктивно відокремленим предметом, призначеним для виконання певних самостійних функцій. Їх можна також розглядати, як інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу.

Маємо також норму п. 29 Методрекомендацій № 561, де сказано, що заміна окремих важливих компонентів (частин) основних засобів (двигунів тощо) може бути відображена як заміна об'єкта основних засобів, якщо термін корисного використання такої частини відрізняється від терміну корисного використання основних засобів, до яких належить цей компонент. У цьому випадку заміна такого компонента відображається капітальними інвестиціями у придбання нового об'єкту основних засобів і списанням заміненого об'єкта.

Тут також йде мова про можливість обліковувати окремі частини основних засобів як самостійні об’єкти основних засобів.

Групи основних засобів наведено в п. 5 НП(С)БО 7. На наш погляд, серед наведених там груп для обліку шин підходить група інших основних засобів. Тобто, в такому разі встановлені на комбайн шини обліковують на субрахунку 109 «Інші основні засоби».

Ми навели власний погляд на облік шин для комбайна. Проте варто зазначити, що згідно з ч. 2 ст. 6 Закону про бухоблік регулювання питань методології бухобліку покладено на Мінфін. Тому рекомендуємо з розглядуваного нами питання звернутися до цього органу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    Сьогодні 10:19
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202412
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202420
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202434
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 856