• Посилання скопійовано

Придбано вексель: як його облікувати?

Підприємство (платник ПДВ, податку на прибуток, без коригування на різниці) за допомогою посередницької фірми, яка має відповідну ліцензію, придбало простий вексель сумою 23 млн грн, договірною вартістю 50 тис. грн зі строком погашення - 31.12.2025 р. Який бухгалтерський і податковий облік?

Бухгалтерський облік

У разі придбання векселя його обліковують як фінансову інвестицію, згідно з нормами НП(С)БО 12:

  • на рахунку 14 «Довгострокові фінансові інвестиції» або 
  • на рахунку 35 «Поточні фінансові інвестиції».

В розглядуваній нами ситуації придбано довгостроковий вексель, тому його обліковують на рахунку 14, зокрема, на субрахунку 143 «Інвестиції непов'язаним сторонам».

Фінансові інвестиції первісно оцінюються та відображаються в бухгалтерському обліку за собівартістю. Собівартість фінансової інвестиції складається із ціни її придбання, комісійних винагород, мита, податків, зборів, обов’язкових платежів й інших витрат, безпосередньо пов’язаних із придбанням фінансової інвестиції (п. 4 НП(С)БО 12).

В розглядуваній ситуації вексель придбано за 50 000 грн. Тому за цією вартістю він первісно і відображається на балансі: 

  • Дт 143 Кт 685 – 50 000 грн (отримано вексель);
  • Дт 685 Кт 311 – 50 000 грн (оплачено вексель продавцеві).

На дату балансу зазначені векселі відображаються за амортизованою собівартістю, згідно з п. 10 НП(С)БО 12.

Дисконт при придбанні, який в розглядуваній ситуації становить 22 950 000 грн (23 000 000 – 50 000) амортизується інвестором протягом періоду з дати придбання векселя (фінінвестиції) до дати його погашення за методом ефективної ставки відсотка. 

Приклад визначення суми амортизації дисконту за методом ефективної ставки відсотка наведено в додатку 1 до НП(С)БО 12. Поряд з цим, особливості визначення ефективної ставки відсотку наведено в додатку 2 до Методрекомендацій № 1300.

Сума амортизації дисконту відображається у складі інших фінансових доходів з одночасним збільшенням балансової вартості фінансових інвестицій (на кожну дату балансу): Дт 143 Кт 733.

Після того, як до продажу фінінвестиції (векселя) залишиться менше року, її переводять до складу поточних фінінвестицій: Дт 352 Кт 143.

Нарешті, продаж фінінвестиції (векселя) відображають проведеннями:

  • Дт 377 Кт 741 «Дохід від реалізації фінансових інвестицій» - дохід від продажу фінінвестиції (векселя);
  • Дт 741 Кт 793 – дохід від продажу віднесено на фінрезультати;
  • Дт 971 «Собівартість реалізованих фінансових інвестицій» Кт 352 – відображена собівартість проданих фінінвестицій (векселя);
  • Дт 793 Кт 971 – собівартість реалізації списана на фінрезультати;
  • Дт 311 Кт 377 – отримані кошти від продажу.

 

Податок на прибуток

Доходи і витрати, які відображені в бухобліку (див. вище), відповідно, збільшують і зменшують фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ). Причому в розглядуваній ситуації підприємство не коригує фінрезультат на податкові різниці. А тому воно не застосовує податкову різницю за пп. 141.2 ПКУ, яка може виникати у разі продажу цінних паперів.

 

ПДВ

Операція продажу векселя за кошти не є об’єктом оподаткування згідно з пп. 196.1.1 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»