• Посилання скопійовано

Операції у рибництві: відображення в обліку

ТОВ орендує ставок. Придбало рибу (річники) для подальшої реалізації в наступному році. Протягом року ТОВ нестиме витрати на утримання та дорощування річників (зарплата з нарахуваннями працівників, корм, оренда, охорона ставка тощо). Як обліковувати такі операції?

Рибництво – одна з галузей тваринництва. Сільгосппродукцією виступає товарна риба (див. п. 2.6, п. 6.4 Методрекомендацій №1315, додаток до НП(С)БО 30). А витрати на вирощування риби на дату балансу відображаються у складі поточних біологічних активів, про що далі.

Тому бухгалтерський облік господарських операцій з вирощування риби ведуть згідно з нормами НП(С)БО 30. Облік витрат на вирощування риби ведуть на рахунку 23 згідно з НП(С)БО 16 (п. 17 НП(С)БО 30).

Придбану рибу зараховують на субрахунок 213 «Поточні біологічні активи тваринництва, які оцінені за первісною вартістю» (Дт 213 Кт 631).

Зариблення ставка: Дт 23 Кт 213.

Оформляють зариблення Актом про зариблення (форма № А-11, затверджена Наказом №362).

Усі інші витрати на утримання, дорощування риби також списують на рахунок 23: Дт 23 Кт 651, 661, 208, 685, 631 тощо. Використання кормів оформляють Лімітно-забірною карткою на корми для риб (форма №А-20, затверджена Наказом №362).

На дату балансу біологічні активи відображають за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці балансу (див. п. 10 НП(С)БО 30): Дт 212 Кт 23.

Визначення справедливої вартості оформляють Актом визначення справедливої вартості продукції аквакультури (ікра, личинки, мальки, цьоголітки, однорічки, ремонтний молодняк, плідники, товарна риба) (форма №А-22, затверджена Наказом №362).

Поряд з цим, різницю між собівартістю і справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу, відображають проведенням: Дт 940 Кт 23 чи Дт 23 Кт 710.

Але якщо справедливу вартість визначити неможливо, чи підприємство є платником податку на прибуток, біологічні активи на дату балансу можуть оцінювати за первісною вартістю (див. п. 11 НП(С)БО 30. У такому разі собівартість списують проведенням: Дт 213 Кт 23.

Який з цих варіантів обрати, кожне підприємство вирішує самостійно, визначаючи власною обліковою політикою. На початок виловлювання товарної риби залишок на субрахунку 212 чи 213 списують на рахунок 23: Дт 23 Кт 212, 213.

На рахунок 23 списують також інші витрати, пов’язані з утриманням і виловлюванням риби, понесені з попередньої дати балансу до моменту оприбуткування виловленої товарної риби. Господарську операцію виловлювання риби оформляють Актом про облов (форма №А-13, затверджена Наказом №362).

Виловлена товарна риба оприбутковується (див. п. 12 НП(С)БО 30):

  • за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу або
  • за виробничою собівартістю відповідно до НП(С)БО 16.

Обраний варіант підприємство визначає власною обліковою політикою.

Варто зазначити, що особливості визначення собівартості у рибництві наведені в п. 9.23 Методрекомендацій №132 (Методичні рекомендації з планування, обліку і калькулювання  собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджені Наказом Мінагро від 18.05.2001 р. №132).

Оприбутковують товарну рибу (сільгосппродукцію) проведенням: Дт 27 Кт 23. Причому в разі оприбуткування за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу, різниці списують проведенням: Дт 940 Кт 23 чи Дт 23 Кт 710.

Надалі дохід і собівартість проданої товарної риби відображаються на субрахунках відповідно 701 і 901.

 ***

Читайте також: Біологічний актив: оприбуткування риби

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»