• Посилання скопійовано

Як вести бухоблік річного перерахунку ПДВ відповідно до ст. 199 ПКУ?

Підприємство, платник ПДВ, проводить оподатковувані операції та звільнені від оподаткування ПДВ. Придбаває товари, необоротні активи для оподатковуваних та для звільнених операцій. Чи впливає щорічний перерахунок частки ПДВ на первісну вартість необоротних активів? Чи потрібно перераховувати частку використання ПДВ для придбаних ОЗ за 1, 2 і 3 роки?

Трирічний перерахунок податкового кредиту проводили лише для тих необоротних активів, що були придбані та/або виготовлені до 01.07.2015 р. і використовуються частково в оподатковуваних операціях, а частково ― ні. Саме із цієї дати з пп. 199.4 ПКУ виключено норми про такий перерахунок.

На заміну цьому у п. 42 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ з’явилося перехідне правило, за яким платник здійснює перерахунок частки використання необоротних активів, придбаних і/або виготовлених до 01.07.2015 р., в оподатковуваних операціях, обчисленої відповідно до пп. 199.2 та пп. 199.3 ПКУ (виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних і неоподатковуваних операцій) за підсумками одного, двох і трьох календарних років, що настають за роком, у якому їх почали використовувати (увели в експлуатацію). Це правило виконувалося за підсумками 2016, 2017 та 2018 року. У наступних роках такий перерахунок уже не потрібно робити.

Зараз застосовуються лише загальні правила перерахунку ПДВ відповідно до діючої редакції ст. 199 ПКУ. Докладно про річний перерахунок ПДВ ми писали тут.

 У бухобліку донарахування або зменшення ПДВ за результатами перерахунку відображається у складі доходів і витрат, відповідно, первісна вартість ОЗ не змінюється.

До 19.08.2019 року діяла Інструкці № 141Пунктом 12 Iнструкції №141 було визначено, що платник ПДВ суму донарахованого податкового зобов'язання з ПДВ на підставі розрахунку коригування, складеного за результатами проведеного перерахунку відповідно до ст. 199 ПКУ, відображає за дебетом субрахунку 643 «Податкові зобов'язання» і кредитом субрахунку 641 «Розрахунки за податками».

Вродночас, на цю суму податку збільшуються витрати платника з відображенням за дебетом субрахунку 949 «Iнші витрати операційної діяльності» і кредитом субрахунку 643 «Податкові зобов'язання».

Якщо внаслідок річного перерахунку ПДВ суму ПЗ було зменшено, то надміру нараховані податкові зобов'язання з ПДВ на підставі розрахунку коригування відображаються за кредитом субрахунку 643 «Податкові зобов'язання» і дебетом субрахунку 641 «Розрахунки за податками».

Водночас, на цю суму податку збільшуються доходи платника податку з відображенням за кредитом субрахунку 719 «Iнші операційні доходи» і дебетом субрахунку 643 «Податкові зобов'язання».

Хоча Інструкція №141 вже не чинна, а замість неї не було прийнято жодного нового нормативного документа, можна зважати на її приписи довідково. На нашу думку, вищезазначений порядок обліку сум коригування ПДВ можна застосовувати і зараз.

Отже, сума збільшення/зменшення податкового зобов'язання з ПДВ внаслідок річного перерахунку ПДВ потрапляє не до первісної вартості необоротних активів, а до витрат/доходів  підприємства.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»