• Посилання скопійовано

Сплачено пайовий внесок: як його облікувати?

У 2019 році після реконструкції і введення в експлуатацію будівлі місцева рада зобов’язала укласти договір пайової участі із сплатою відповідних платежів до місцевого бюджету. Як відображати в обліку сплачену суму пайового внеску?

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

При цьому ПКУ не передбачено різниць щодо операцій з виплат у вигляді пайових внесків (зокрема, і на розвиток інженерно-транспортної інфраструктури міста, на які коригується фінансовий результат до оподаткування, такі операції відображаються відповідно до правил бухгалтерського обліку). Зокрема, про це зазначали і податківці у ІПК від 19.10.2015 р. №9707/К/99-99-19-02-02-14 та від 10.11.2015 р. №10463/К/99-99-19-02-02-14.

Що ж до обліку, то ситуація така: якщо б мова йшла про новозбудований об’єкт нерухомості, то згідно з п. 8 П(С)БО 7 сума сплаченого пайового внеску потрапила б до складу витрат на спорудження такої нерухомості і в подальшому до складу первісної вартості такої нерухомості.

Однак, в даному випадку мова йде вже про збудований об’єкт нерухомості, який лише було реконструйовано. Своєю чергою, як передбачає п. 14 П(С)БО 7, первісна вартість основних засобів збільшується на суму витрат, пов'язаних з поліпшенням об'єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що призводить до збільшення майбутніх економічних вигід, первісно очікуваних від використання об'єкта.

Тобто збільшення первісної вартості об’єкту ОЗ можливе лише у разі його модернізації на витрати, що збільшують економічні вигоди від використання такого об’єкту ОЗ. Пайовий внесок економічні вигоди від використання об’єкту не збільшує, а тому його суму доцільно відносити до складу поточних витрат підприємства.

За п. 6 П(С)БО 16 витратами звітного періоду визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені.

Витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені. Витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

Якщо актив забезпечує одержання економічних вигід протягом кількох звітних періодів, то витрати визнаються шляхом систематичного розподілу його вартості (наприклад, у вигляді амортизації) між відповідними звітними періодами.

Отже, нарахування пайового внеску відображається за кредитом субрахунку 642 «Розрахунки за обов’язковими платежами» і за дебетом відповідного рахунку витрат в залежності від призначення такої нерухомості (зокрема, 23, 91, 92, 93, 94).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»