• Посилання скопійовано

Бухгалтерський облік створення веб сайту та його обслуговування

Підприємство придбало у ФОП послуги з розробки веб сайту (права на вебсайт переходять до підприємства після підписання акту). Після цього іншому ФОП сплачувались кошти за послуги з SMM та просування у Facebook, а також за доопрацювання сайту. Як обліковувати вебсайт та витрати на хостинг і доменне ім’я?

Створення та доопрацювання вебсайту

Нематеріальний актив - немонетарний актив, який не має матеріальної форми та може бути ідентифікований.

Як зазначено у п. 7 П(с)БО 8 нематеріальний актив, отриманий в результаті розробки, слід відображати в балансі за умов, якщо підприємство має

• намір, технічну можливість та ресурси для доведення нематеріального активу до стану, у якому він придатний для реалізації або використання;

• можливість отримання майбутніх економічних вигод від реалізації або використання нематеріального активу;

• інформацію для достовірного визначення витрат, пов'язаних з розробкою нематеріального активу.

Згідно з ч. 1 ст. 433 ЦКУ та ст. 8 Закону про авторське право, веб-сайт може належати до об'єктів права інтелектуальної власності (авторського права) у частині витрат на створення його унікального контенту, дизайну та комп'ютерних програм, які було створено спеціально для функціонування такого вебсайта.

Отже, враховуючи те, що ознаки вебсайту відповідають зазначеним вище, в обліку підприємства такий актив відноситься до нематеріальних активів. 

Відповідно до п. 11 П(С)БО 8 первісна вартість придбаного НА складається з ціни (вартості) придбання (крім отриманих торговельних знижок), мита, непрямих податків, що не підлягають відшкодуванню, та інших витрат, безпосередньо пов’язаних з його придбанням та доведенням до стану, у якому він придатний для використання за призначенням.

Таким чином витрати на придбання (створення та удосконалення) об'єктів НА відображають на субрахунку 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів» з кредитом субрахунку 631. Після того як підприємство підписало з виконавцем акт виконаних робіт необхідно ввести такий актив в експлуатацію (дебет субрахунка 127 «Інші нематеріальні активи» у кореспонденції з субрахунком 154). Нарахування амортизації НА відображається за кредитом субрахунка 133 "Накопичена амортизація нематеріальних активів" у кореспонденції з субрахунком витрат.

Разом з цим, первісна вартість нематеріальних активів збільшується на суму витрат, пов'язаних із удосконаленням цих нематеріальних активів і підвищенням їх можливостей та строку використання, які сприятимуть збільшенню первісно очікуваних майбутніх економічних вигод (п. 18 П(с)БО 8).

Витрати, що здійснюються для підтримання об'єкта в придатному для використання стані та одержання первісно визначеного розміру майбутніх економічних вигод від його використання, включаються до складу витрат звітного періоду.

Тому вважаємо, що витрати на доопрацювання дизайну веб-сайту мають біти віднесені на збільшення вартості такого активу.

 

Строк корисного використання

Як передбачено у п. 26 П(с)БО 8 при визначенні строку корисного використання об'єкта нематеріальних активів слід ураховувати:

• строки корисного використання подібних активів;

• моральний знос, що передбачається;

• правові або інші подібні обмеження щодо строків його використання;

• очікуваний спосіб використання нематеріального активу підприємством; 

• залежність строку корисного використання нематеріального активу від строку корисного використання інших активів підприємства. 

Крім того зазначається, що для нарахування амортизації нематеріальних активів підприємство може застосовувати строки їх корисного використання, встановлені податковим законодавством. 

Отже, зважаючи на те що правових обмежень у терміні використання вебсайту не встановлено, підприємство самостійно встановлює строк корисного використання такого активу виходячи з власних очікувань. При цьому, в подальшому при спливі строку корисного використання не обов’язково списувати актив з балансу – він може продовжувати використовуватись або ж строк використання такого активу може бути подовжено.

Якщо виходити із строків корисного використання встановлених ПКУ, то для групи НА до якої входить вебсайт строк корисного використання встановлюється відповідно до правовстановлюючого документа, але не менш як 2 роки.

Також вказано, якщо відповідно до правовстановлюючого документа строк дії права користування нематеріального активу не встановлено, такий строк корисного використання визначається платником податку самостійно, але не може становити менше двох та більше 10 років.

Однак, наголосимо, що в даному випадку строки використання НА встановлені у ПКУ для платника податків є лише довідковими і застосовуються на власний розсуд.

Витрати

Те що витрати на просування веб сайту, а також на оплату хостингу і доменного імені не можуть бути пов’язані з конкретним доходом від їх понесення не є помилкою. Так, у п. 7 П(с)БО 16 роз’яснюється, що витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені. Однак, витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

Витрати на просування сайту

Як передбачено п. 9 П(с)БО 8 не визнаються нематеріальним активом, а підлягають відображенню у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені, зокрема витрати на витрати на рекламу та просування продукції на ринку.

Таким чином вважаємо, що витрати із просування сайту (SMM послуг та просування у Facebook) мають відноситись до витрат поточного періоду (рахунок 93).

Оплата за доменне ім’я та хостинг

За користування доменним іменем сплачують реєстраційний внесок. Чи відноситься до первісної вартості НА у вигляді сайта створення доменного імені? Як правило, компанії сплачують абонплату за користування доменним іменем, і такі суми належать до витрат. У цьому випадку у бухобліку використовують рахунок 39 «Витрати майбутніх періодів», призначений для узагальнення інформації щодо здійснених витрат у звітному періоді, які підлягають віднесенню на витрати у майбутніх звітних періодах. Витрати визнаються шляхом систематичного розподілу між відповідними звітними періодами.

Хостинг — це виділення місця на вінчестері сервера іншого СГД під дані вашого веб-сайта. Цю послугу надають як інтернет-провайдери, так і компанії, що спеціалізуються на наданні послуг хостингу. Такі послуги можуть надаватися разом із послугами з підтримки та обслуговування веб-сайта. Вартість таких послуг у бухгалтерському обліку відображають у складі витрат у періоді нарахування, що має підтверджуватися первинними документами.

Отже, понесені витрати на оплату за доменне ім’я та хостинг підприємство спочатку відносить на рахунок 39, а потім до складу витрат у періоді за який такі витрати понесено (може використовуватись як рахунок 92 так і 93 в залежності від того як підприємство класифікує призначення свого сайту).

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    Сьогодні 12:2210
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    Сьогодні 10:1014
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202431
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 801
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202423