• Посилання скопійовано

Направлення нерозподіленого прибутку на збільшення СК: які податкові наслідки?

ТОВ планує в грудні 2020 року збільшити статутний капітал за рахунок нерозподіленого прибутку без зміни співвідношення часток учасників. Чи буде така операція вважати реінвестицією дивідендів? Які податкові наслідки та облік такої операції?

Статтею 17 Закону про ТОВ передбачено, що учасники товариства можуть збільшити статутний капітал товариства без додаткових вкладів за рахунок нерозподіленого прибутку товариства. У разі збільшення статутного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку товариства без залучення додаткових вкладів склад учасників товариства та співвідношення розмірів їхніх часток у статутному капіталі не змінюються.

За пп. «в» пп. 14.1.81 ПКУ, реінвестицією є господарські операції, що передбачають здійснення капітальних або фінансових інвестицій за рахунок прибутку, отриманого від інвестиційних операцій.

А відповідно до пп. 14.1.49 ПКУ, дивіденди – це платіж, що здійснюється юридичною особою, у тому числі емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

При цьому, податківці роз’яснювали, що господарська операція, яка передбачає збільшення статутного капіталу за рахунок отриманого від інвестиційних операцій прибутку, який мав бути розподілений між власниками корпоративних прав, є реінвестицією дивідендів.

Таким чином, вважаємо, що оподаткування таких сум буде здійснюватись за тими ж правилами що і у разі реінвестиції дивідендів (коли приймається рішення про їх виплату і одночасно рішення про внесення нарахованих дивідендів до статутного капіталу без зміни часток).

 

ПДФО та ВЗ

Згідно з пп. 165.1.18 ПКУ, дивіденди, які нараховуються на користь платника податку у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих юридичною особою - резидентом, що нараховує такі дивіденди, за умови, що таке нарахування жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента, та в результаті якого збільшується статутний фонд емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів.

Оскільки, як було зазначено вище, збільшення СК за рахунок нерозподіленого прибутку прирівнюється до реінвестиції дивідендів, то вважаємо, що така сума не буде підлягати оподаткуванню ПДФО.

Що ж до військового збору, то Законом №466-IX від 16.01.2020 норму щодо обов’язкового оподаткування доходу зазначеного у пп. 165.1.2, 165.1.18, 165.1.52 ПКУ було виключено. Отже, наразі, оскільки такий дохід звільняється від оподаткування ПДФО, він звільняється і від оподаткування військовим збором.

 

Авансовий внесок

У разі здійснення реінвестиції дивідендів шляхом їх внесення до статутного капіталу, емітент нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток у порядку, визначеному пп. 57.1-1 ПКУ.

При цьому авансовий внесок розраховується з суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний звітний рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, грошове зобов’язання щодо якого погашене. У разі наявності непогашеного (на момент виплати дивідендів) грошового зобов’язання (або якщо декларація з податку на прибуток за період, за який виплачуються дивіденди, ще не подавалась) авансовий внесок розраховується зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті. Авансовий внесок обчислюється за ставкою 18%.

Але при виплаті дивідендів засновників-фізосіб авансовий внесок з податку на прибуток не виникає. Це передбачено пп. 57.1-1.3 ПКУ. Тому при реінвестиції прибутку фізособами, авансовий внесок сплачувати не треба.

Зауважимо, якщо нерозподілений прибуток виник за період, за який було нараховано та сплачено податок на прибуток, то нараховувати та сплачувати авансовий внесок не потрібно, оскільки він сплачується лише з суми перевищення дивідендів над значенням об’єкта оподаткування за відповідний звітний рік, грошове зобов’язання щодо якого погашене.

 

Нерезидентський податок

Звісно, необхідність сплати податку з доходів нерезидентів може виникнути лише у випадках, якщо учасником товариства є нерезидент.

Як передбачено пп. 141.4.2 ПКУ, резидент, який здійснює на користь нерезидента або уповноваженої ним особи будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), утримують податок з таких доходів, зазначених у пп. 141.4.1 ПКУ, за ставкою в розмірі 15% (крім доходів, зазначених у пп. 141.4.4-141.4.6 та 141.4.11 ПКУ) їх суми та за їх рахунок, що сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності. Вимоги цього абзацу не застосовуються до доходів нерезидентів, що отримуються ними через їх постійні представництва на території України.

При цьому, податківців у ІПК від 22.07.2020 р. № 2998/ІПК/99-00-05-05-02-06 роз’яснюють, якщо платник податку на прибуток - емітент корпоративних прав не приймав рішення щодо виплати дивідендів власникам таких корпоративних прав (як описано у запитанні), а нерозподілений прибуток був спрямований до 01.01.2021 р. на поповнення (збільшення) статутного капіталу, така операція не передбачає виникнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств, в тому числі податку з доходів з джерелом їх походження з України у випадку, якщо одним із учасників - власників корпоративних прав є нерезидент.

 

Бухгалтерський облік

Якщо нерозподілений прибуток спрямовується на збільшення СК без нарахування дивідендів (ст. 17 Закону про ТОВ), то в обліку така операція відображається записом: Дт 443 Кт 46 з одночасним збільшенням розміру СК – Дт 46 Кт 401.

Якщо при цьому виникає обов’язок сплатити авансовий внесок з податку на прибуток, то така операція відображається проведенням: Дт 64 Кт 311.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухоблік купівлі-продажу електронного сертифікату у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань
    Підприємство – авторизований сервісний центр буде закуповувати у виробника (Китай) електронні сертифікати у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань, з метою їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Доходом буде різниця між ціною продажу і купівлі. Покупці сертифікатів матимуть право на гарантійне обслуговування придбаних товарів протягом гарантійного строку. Як відобразити це в бухобліку?
    Сьогодні 12:269
  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    Сьогодні 10:106
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416
  • Витрати на розмитнення сировини нерезидента для переробника: що в обліку?
    Підприємство – резидент україни, платник податку на прибуток і ПДВ, надає послуги переробки давальницької сировини для нерезидента. Під час замитнення та розмитнення оплачує послуги з перебування транспортного засобу вагою понад 3,5 т на території зони митного контролю. Як обліковуються такі витрати? Як обліковуються такі витрати при звичайному імпорті?
    12.04.202413
  • Облік витрат на доставку продукції з давальницької сировини від переробника до покупця замовника
    ТОВ-резидент надає послуги з переробки давальницької сировини нерезиденту. Продукція з переробки доставляється не замовнику, а напряму покупцю цієї продукції. Як відобразити такі витрати в обліку?
    08.04.202424