• Посилання скопійовано

Сумовий облік бібліотечних фондів

Громадська організація створює бібліотеку на підприємстві. Деталізований облік книг буде вести бібліотекар. Як оприбутковувати книги сумовим обліком та вводити в експлуатацію? Кількість 1 шт, а суму загальну накладної?

Згідно з пп. 5.2.1 П(С)БО 7, бібліотечні фонди належать до інших необоротних матеріальних активів. 

Відповідно до ст. 1 Закону №32, бібліотечні фонди – це упорядковане зібрання документів, які зберігаються в бібліотеці. Бібліотечні фонди створюються відповідно до потреб користувачів бібліотеки.

Облік книг поділяється на сумарний та індивідуальний. Сумарний облік книг  здійснюється партіями на підставі супровідних документів (рахунок-фактура, опис,  накладна, реєстр, акт тощо) бібліотекарем за Книгою  сумарного  обліку бібліотечного фонду (додатки 1-3) (п. 4.1-п.4.4 Інструкції №22). 

Тобто детальний облік бібліотечних фондів веде бібліотекар у книгах сумового обліку та регістрах індивідуального обліку, які заповнюються відповідно до Інструкції №22. А матеріально відповідальна особа присвоює інвентарні номери примірникам бібліотечного фонду. А вже після взяття книг на сумарний облік бібліотекар передає супровідні документи на них до бухгалтерії.

Якщо на підприємстві створена бібліотека, то для обліку книг застосовується рахунок 111 «Бібліотечні фонди», на який вони зараховуються незалежно від їх вартості, з присвоєнням кожній книзі інвентарного номеру, якщо одієї книги декілька примірників можна створити групу з присвоєнням інвентарних номерів через дефіс. Також бухгалтерія веде сумовий облік бібліотечних фондів в Інвентарній картці групового обліку основних засобів типової форми №ОЗ-9

Згідно з пп. 138.3.1 ПКУ, розрахунок амортизації основних засобів або нематеріальних активів здійснюється відповідно до НП(С)БО або МСФЗ з урахуванням обмежень, встановлених пп. 14.1.138 ПКУ, пп. 138.3.2 – 138.3.4 ПКУ. Амортизація нараховується за одним із методів визначених п. 27 П(С)БО 7, крім "виробничого" методу.

У податковому обліку в цілях оподаткування бібліотечні фонди не вважаються основними засобами, оскільки не відповідають його визначенню (пп. 14.1.138 ПКУ), хоч і включені до групи 10 основних засобів (пп. 138.3.3 ПКУ). На це в своєму листі від 14.02.2018 р. №612/6/99-99-15-02-02-15/ІПК також звертає увагу ДФСУ.

Отже, вартість бібліотечних фондів не підлягає амортизації у податковому обліку.

Відображення різниць, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів та передбачають коригування фінансового результату до оподаткування на підставі пп. 138.1, 138.2 ПКУ, здійснюється у рядках 1.1.1 та 1.2.1 АМ додатка РІ декларації з податку на прибуток:

  • у рядку 1.1.1 додатка РІ - сума нарахованої амортизації основних засобів або нема-теріальних активів відповідно до НП(С)БО та МСФЗ;
  • у рядку 1.2.1 АМ додатка РІ - сума розрахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до пп. 138.3 ПКУ.

Отже, у рядках 1.1.1 та 1.2.1 АМ додатка РІ зазначаються різниці, які виникають при нарахуванні амортизації основних засобів або нематеріальних активів без врахування амортизації малоцінних необоротних матеріальних активів та бібліотечних фондів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Списання майна філій на окупованих територіях
    Юрособа має у своєму складі філіі (госпрозрахункові та безбалансові), які розташовані на окупованій території. На цей час у філій в обліку є майно (касові апарати, кошти у касі, печатки). Чи можна списати ці кошти, чи їх потрібно взяти на облік у касу центрального підприємства? Які дії можна вчинити з майном: списати чи чекати деокупації?
    18.03.202411
  • Облік та оподаткування міжнародної технічної допомоги
    Підприємство підписало договір з комунальним підприємством як підрядник, який виконує будівельно-монтажні роботи. Ці роботи фінансує НЕФКО в рамках МТД. Є карта об'єкта з метою звільнення від ПДВ за пп. 197.11 ПКУ. Як відображати це фінансування в бухобліку та яке буде оподаткування?
    18.03.202414
  • Зменшення СК при поверненні негрошового вкладу учаснику: облік та оподаткування
    Підприємство зменшило СК за рахунок повернення ОЗ учаснику. Як визначити базу оподаткування ПДВ? Як ця операція вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток?
    18.03.20248
  • Облік та оподаткування оплати благодійної допомоги
    До підприємства (платник податку на прибуток, застосовує різниці) письмово звернулася військова частина про надання благодійної допомоги у вигляді часткової оплати на рахунок ФОПа для закупівлі всюдихода. Кошти було перераховано на рахунок ФОПа. Які потрібні документи, щоб провести цю оплату в бухобліку і відобразити у витратах з податку на прибуток?
    14.03.20241 067
  • Витрати на заряджання електромобіля: як облікувати?
    Підприємство має на балансі електромобіль, який використовує в госпдіяльності. Як обліковувати заряджання такого авто електроенергією? Інколи авто заряджається вдома у власника (засновника) чи директора
    13.03.202445