• Посилання скопійовано

Облік надання нерезидентом-постачальником товару за гарантійною заміною

Виявлено брак імпортованого раніше і нереалізованого товару. Постачальник-нерезидент буде постачати новий товар, а бракований товар буде утилізовано на території України. Який облік та оподаткування таких операцій?

Надання нерезидентом нового товару за гарантією

Окремих правил для обліку гарантійної заміни бракованого товару у покупця чинним законодавством не передбачено. Тому вважаємо, що тут має місце безоплатне оприбуткування нового товару від нерезидента.

Оскільки при гарантійній заміні товар підприємство отримує безоплатно, то одночасно з його оприбуткуванням в обліку необхідно відобразити дохід у сумі справедливої вартості такого товару. Як зазначено у п. 4 П(С)БО 19, справедлива вартість - це сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов'язання за звичайних умов на певну дату. Тобто, при отриманні нового товару за гарантією при визначенні розміру доходу необхідно виходити саме з суми коштів, яку підприємство планує отримати від продажу такого товару. Крім того, первісна (не плутати з справедливою) вартість такого товару збільшиться на суму сплачено при імпорті мита, транспортно-заготівельних витрат, витрат на митне оформлення, та інших витрат, що пов’язані з оприбуткуванням такого товару.

Таким чином, в бухгалтерському обліку таке оприбуткування буде відображатись такими бухгалтерськими записами:

Операція

Дт

Кт

Оприбутковано товар по гарантії за справедливою вартістю

28

718

Нараховано ввізне мито (якщо сплачувалось)

28

377

Відображено вартість транспортно-заготівельних витрат

28

631

Відображено інші понесені витрат в зв'язку з оприбуткування запчастини

28

631, 655, 685 і т. д.

Зараховано суму ПДВ до складу ПК за митною декларацією (якщо при імпорті сплачувався ПДВ)

641

377

 

Списання та утилізація бракованого товару

Списання бракованих товарів належить до використання товарів у негосподарській діяльності, адже такі активи вже не зможуть бути використані у виробництві (виготовленні) та/або реалізовані. Тому на таку операцію поширюється норма пп. 198.5 ПКУ. Відповідно до цієї норми підприємство нараховує ПЗ з ПДВ не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду. А базу оподаткування ПДВ для такого нарахування встановлено пп. 189.1 ПКУ: нею є вартість придбання товарів (тобто їх договірна (контрактна) вартість). Такої самої думки дотримуються податківці (ЗIР, підкатегорія 101.02).

Тож обов'язок з нарахування ПЗ з ПДВ при виявлені браку за імпортованим товаром у підприємства виникає. А базою оподаткування є саме договірна ціна товару, незалежно від того що ПДВ сплачувався на підставі митної вартості, тому що норма пп. 189.1 ПКУ чітко встановлює нарахування ПЗ з ПДВ, виходячи з договірної вартості придбаних товарів.

При нарахуванні компенсаційних ПЗ з ПДВ у такому разі підприємству доведеться скласти ПН із типом причини «13».

Що ж до податку на прибуток, то відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Податкових різниць при списанні бракованих товарів не передбачено (тобто при їх використанні не у господарській діяльності підприємства), тому такі операції впливають на фінрезультат до оподаткування виключно за правилами бухгалтерського обліку:

  • Дт 947 (949) Кт 28 – списано балансову вартість утилізованих товарів;
  • Дт 949 Кт 641 – нараховано ПЗ з ПДВ виходячи з договірної вартості товарів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»