• Посилання скопійовано

Чи може релігійна організація - засновник ТОВ: чи надавати йому безповоротну фіндопомогу?

Неприбуткова релігійна організація є засновником ТОВ, діяльність якого спрямована на реалізацію статутних цілей засновника. Чи має право релігійна організація надавати ТОВ безповоротну фіндопомогу як засновник? Чи не призведуть такі дії до втрати неприбутковості?

Згідно з пп. 133.4.1 ПКУ неприбутковим підприємством, установою та організацією є підприємство, установа та організація, що одночасно відповідає таким вимогам: 

1. утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації; 

2. установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. 

Згідно із пп. 133.4.6 ПКУ до неприбуткових організацій, зокрема, відносяться і релігійні організації. 

Доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами. Доходи неприбуткових релігійних організацій використовуються також для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій, у тому числі надання гуманітарної допомоги, здійснення благодійної діяльності, милосердя (пп. 133.4.2 ПКУ). 

Відповідно до ст. 19 Закону №987, релігійні організації мають право для виконання своїх статутних завдань засновувати видавничі, поліграфічні, виробничі, реставраційно-будівельні, сільськогосподарські та інші підприємства, а також добродійні заклади (притулки, інтернати, лікарні тощо), які мають право юрособи.

Релігійні організації в статусі неприбуткових для виконання своїх статутних завдань можуть здійснювати фінансові операції, що не суперечать Закону №987, який регулює діяльність таких неприбуткових організацій, якщо такі операції спрямовані на досягнення цілі і мети таких релігійних організацій.

Прибуток від виробничої діяльності та інші доходи підприємств релігійних організацій оподатковуються відповідно до чинного законодавства в порядку і розмірах, установлених для підприємств громадських організацій. 

Статтею 1 Закону №1576 передбачено, що товариства з обмеженою відповідальністю належать до господарських товариств. Господарськими товариствами є підприємства, установи, організації, створені на засадах угоди юридичними особами і громадянами шляхом об’єднання їх майна та підприємницької діяльності з метою одержання прибутку. Одночасно з цим господарським товариством є юридична особа, статутний (складений) капітал якої поділений на частки між учасниками. 

Будь-які операції неприбуткової організації підлягають оформленню первинними документами відповідно до вимог Закону про бухоблік.

Таким чином, оскільки релігійна організація для виконання своїх статутних завдань може виступати в якості засновника іншої юридичної особи, то здійснення внеску в статутний капітал такого товариства не призведе до втрати статусу неприбутковості. 

Крім того, релігійні організації в статусі неприбуткових для виконання своїх статутних завдань можуть здійснювати фінансові операції, тобто надавати безповоротну фінансовову допомогу, що не суперечать Закону №987, який регулює діяльність таких неприбуткових організацій, якщо такі операції спрямовані на досягнення цілі і мети таких релігійних організацій. Аналогічне роз’яснення міститься у листі ДПС від 21.03.2018 р. №1154/6/99-99-15-02-02-15/ІПК. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»