• Посилання скопійовано

МШП чи МНМА: як обрати?

Придбали світильники аварійні (вимоги пожежного забезпечення). На якому рахунку обліковувати такі світильники, якщо вартість одного складає 600 грн: на рахунку 112 чи 22?

Єдиний критерій для віднесення того чи іншого активу до МШП чи до МНМА є строк його корисного користування. А ось вартісна ознака при класифікації МШП чи МНМА значення не має. Підставою для такого твердження є визначанні МШП та МНМА.

МШП є швидкозношуваними (тобто оборотними), а МНМА — необоротними активами. Відповідно до п. 6 П(С)БО 9 МШП (рахунок 22) - це  запаси, що використовуються не більше одного року або нормального операційного циклу, якщо він більше одного року. А до МНМА (рахунок 112) потрапляють активи, що експлуатуються довше одного року або нормального операційного циклу, якщо він більше одного року (пп. 4, 5 П(С)БО 7).

Звертаємо увагу, що у цілях класифікації бухгалтеру слід орієнтуватися не на фактичний, а на передбачуваний (очікуваний) строк використання відповідного матеріального активу.

Очікуваний строк використання активів в основному встановлений або нормативними документами або документами на сам актив (наприклад, термін (строк) служби може бути зазначений у паспорті на товар чи технічній документації). Якщо ж строк не визначений, його встановлюють самостійно на підприємстві.

Відзначимо, що відповідно до наявної інформації у мережі Інтернет для світильників строк служби визначається в годинах (деякі 25 тис. годин, інші 60 тис. грн, а є й 100 тис. годин), тому слід приблизно години перевести у дні, а потім у місяці. І так дізнатися, чи свільник використовується більше року, чи ні. Саме від цього й залежитиме як його обліковувати: як МШП (рахунок 22) чи як МНМА (рахунок 112).

Детальніше про податковий облік МШП та МНМА ми писали тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Списання майна філій на окупованих територіях
    Юрособа має у своєму складі філіі (госпрозрахункові та безбалансові), які розташовані на окупованій території. На цей час у філій в обліку є майно (касові апарати, кошти у касі, печатки). Чи можна списати ці кошти, чи їх потрібно взяти на облік у касу центрального підприємства? Які дії можна вчинити з майном: списати чи чекати деокупації?
    18.03.202410
  • Облік та оподаткування міжнародної технічної допомоги
    Підприємство підписало договір з комунальним підприємством як підрядник, який виконує будівельно-монтажні роботи. Ці роботи фінансує НЕФКО в рамках МТД. Є карта об'єкта з метою звільнення від ПДВ за пп. 197.11 ПКУ. Як відображати це фінансування в бухобліку та яке буде оподаткування?
    18.03.202413
  • Зменшення СК при поверненні негрошового вкладу учаснику: облік та оподаткування
    Підприємство зменшило СК за рахунок повернення ОЗ учаснику. Як визначити базу оподаткування ПДВ? Як ця операція вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток?
    18.03.20247
  • Облік та оподаткування оплати благодійної допомоги
    До підприємства (платник податку на прибуток, застосовує різниці) письмово звернулася військова частина про надання благодійної допомоги у вигляді часткової оплати на рахунок ФОПа для закупівлі всюдихода. Кошти було перераховано на рахунок ФОПа. Які потрібні документи, щоб провести цю оплату в бухобліку і відобразити у витратах з податку на прибуток?
    14.03.20241 058
  • Витрати на заряджання електромобіля: як облікувати?
    Підприємство має на балансі електромобіль, який використовує в госпдіяльності. Як обліковувати заряджання такого авто електроенергією? Інколи авто заряджається вдома у власника (засновника) чи директора
    13.03.202445