Без проведення інвентаризації списувати будь-яку нестачу не можна, тобто відображати списання пива чи продуктів харчування в обліку можна тільки після того, як така нестача буде фактично виявлена. Про особливості проведення та документальне оформлення інвентаризації ми писали тут>>
Єдине, що зазначимо, що не обов’язково чекати проведення обов’язкової річної інвентаризації. Об’єкти, періодичність та строки проведення інвентаризації визначаються в наказі про облікову політику (п. 4 Порядку №879). Нестача пива та продовольчих товарів здебільшого виникає внаслідок природного убутку.
Згідно з п. 2 Інструкції №88, природний убуток — це товарні втрати, зумовлені природними процесами, що викликають зміну (зменшення) кількості товару, зберігаючи його якість.
До природного убутку належать втрати від усихання та вивітрювання, розпилення, кришіння, витікання (танення та просочування), розливу під час перекачування та продажу рідких товарів, витрат речовин на дихання (борошно, крупа) тощо.
Не належать до природного убутку технологічні й аварійні втрати, нестачі через брак, розкрадання, втрати під час ремонту, унаслідок порушення стандартів, правил технічної експлуатації, пошкодження тари тощо.
Що стосується пива – при продажу пива через розливний кран (ручний продаж) з ізотермічних ємностей та бочок норма природного убутку становить 0,1 % маси реалізованого за міжінвентаризаційний період пива (додаток 1 до наказу Мінторгу СРСР №217), яким затверджено Норми втрат рідких харчових продуктів при продажу через автомати, ізотермічні ємності та інше обладнання).
На замітку!
Наказ №217 діє досі на підставі постанови ВРУ від 12.09.1991 р. №1545.
Зауважимо, що відповідно до п. 4 розд. IV Положення №879 нестача запасів у межах установлених норм природного убутку, виявлена під час інвентаризації, списується за розпорядженням керівника підприємства на витрати. Норми природного убутку можуть застосовуватися лише у разі виявлення фактичних нестач і після взаємозаліку нестач цінностей і лишків внаслідок пересортиці. За відсутності норм природного убутку втрата розглядається як нестача понад норму.
Тобто, якщо сума нестачі менше максимально допустимої норми, в обліку природний убуток відображають у розмірі фактично виявленої нестачі. Якщо ж фактично нестача більша, до природної нестачі відносять убуток у розмірі максимально допустимої норми, а перевищення вважають наднормативною нестачею.
Що стосується продуктів харчування, то продукти харчування списують з урахуванням їх природного убутку згідно з Нормами природного убутку продовольчих товарів у торгівлі та інструкцій з їх застосування, затвердженими наказом Мінторгу СРСР від 02.04.1987 р. №88 (додатки №6 і 7).
На замітку!
Усі чинні норми природного убутку по продуктам харчування в залежності від їх виду можна знайти тут.
Якщо відповідного виду продукту немає у нормах природного убутку, то вся втрата розглядається як нестача понад норму (п. 4 розд. IV Положення №879).
Відображення в бухгалтерському та податковому обліках (податок на прибуток та ПДВ) результатів проведення інвентаризації у зв’язку із списанням товарів у межах норм природного убутку та понад такі межі ми писали тут.
Увага!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook
Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!
Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.
Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс
Передплатити