• Посилання скопійовано

«Єдинник» отримав дивіденди: як облікувати та оподаткувати?

Платник ЄП виплачує дивіденди засновнику - платнику ЄП. Який бухоблік та оподаткування виникає у такого засновника? Як такий засновник може розпоряджатися отриманими коштами?

Перш за все, звертаємо  увагу, що ПДФО (зокрема, за ставкою 9%) та військовий збір, утримується, нараховується і сплачується лише при виплаті дивідендів фізичним особам. У тому ж випадку, якщо підприємство виплачує дивіденди засновнику - юрособі, оподатковувати таку виплату не потрібно.

По-друге, оскільки другим засновником є юридична особа, то виплата дивідендів здійснюється виключно на рахунок такої юридичної особи (і в жодному разі не на особистий рахунок засновників такої особи).

По-третє, при виплаті дивідендів у 2018 році за результатами фінансово-господарської діяльності (навіть за минулі роки), платники єдиного податку у 2018 році не нараховують та не сплачують до бюджету авансові внески з податку на прибуток. Про це ми писали тут>>

Тепер перейдемо безпосередньо до оподаткування та обліку дивідендів у їх отримувача - юрособи, платника єдиного податку.

 

Єдиний податок

Відповідно до пп. 10 п. 292.11 ПКУ до складу доходу, для оподаткування єдиним податком, не включаються, зокрема, дивіденди, отримані платником єдиного податку - юридичною особою від інших платників податків, оподатковані в порядку, визначеному ПКУ.

Однак, нормами ПКУ жодного оподаткування при виплаті дивідендів одним платником ЄП іншому не передбачено. На нашу, думку оскільки ПКУ таке оподаткування не передбачено, то виплачені дивіденди вважаються оподаткованими. Ми розглядали це питання тут>>

Отже, на нашу думку, отримана сума дивідендів платником єдиного податку не оподатковується єдиним податком відповідно до норм пп. 10 п. 292.11 ПКУ.

 

Бухоблік

На дату складання протоколу про виплату дивідендів, засновник (інвестор) складає бухгалтерський запис Дт 373 «Розрахунки за нарахованими доходами» та Кт 731 «Дивіденди одержані». Відповідно нарахована засновнику сума дивідендів в бухобліку потрапить до його доходу і в подальшому буде врахована при визначені фінансового результату на рахунку 79 «Фінансові результати».

Отримання дивідендів відображається відповідно бухгалтерським записом: Дт 311 Кт 373.

 

Подальша доля дивідендів

Як було зазначено вище, нараховані засновнику дивіденди він включає до складу доходу, які потім враховуються при визначені фінансового результату для цілей бухобліку. Тобто напряму виплати цю суму вже своїм засновникам така юрособа не може. Виплата засновникам – кінцевим бенефіціарам можлива лише у складі визначеної загальної суми отриманого чистого прибутку юридичної особи-засновника – у вигляді дивідендів. При цьому, якщо такими засновниками-бенефіціарами є фізичні особи, то оподаткування таких дивідендів буде таким:

  • ПДФО за ставкою 9% (пп. 167.5.4 ПКУ);
  • Військовий збір за ставкою 1,5%.

У кварталі нарахування та виплати, дивіденди та утримані з них ПДФО і військовий збір підприємству-емітенту слід відобразити у податковому розрахунку за формою №1ДФ. Згідно з Порядком №4, доходи фізосіб у вигляді дивідендів відображаються за ознакою доходу "109".

Детальніше про оподаткування та облік виплати дивідендів платником єдиного податку фізичним особам читайте у нашій консультації>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»