• Посилання скопійовано

Благодійний внесок від однієї юрособи іншій: що з податками?

Підприємство бажає перерахувати грошовий благодійний внесок (фінансову допомогу) іншій юрособі. Які податкові наслідки цієї операції та як її відобразити в обліку?

Документування та бухоблік

Документальним підтвердженням надання фінансової допомоги підприємством можуть бути такі документи (в комплексі):

  • Лист-клопотання від одержувача  – за наявності. У листі може вказуватися, яку саме допомогу потребує отримувач, зокрема, це можуть бути грошові кошти. Також можливе зазначення цілей, на які потрібні кошти;
  • Наказ керівника підприємства про надання фінансової допомоги – він складається обов’язково як підстава для проведення цієї господарської операції. У наказі слід навести максимальну наявну інформацію про надання допомоги – форма допомоги (кошти, товари чи послуги), цілі надання допомоги тощо;
  •  Виписка банку – у разі перерахування благодійної допомоги коштами.

Операція з надання благодійної допомоги у вигляді грошових коштів  відображається в бухобліку як списання таких коштів з рахунку підприємства до складу інших операційних витрат записом Дт 949 Кт 311 на підставі банківської виписки.

 

Оподаткування благодійної допомоги ПДВ

Згідно з п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування є операції платників податку з:

  • постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України;
  • постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України;
  • ввезення товарів на митну територію України;
  • постачання послуг з міжнародних перевезень пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом.

Відповідно, якщо благодійна допомога надається у грошовій формі – така допомога не є жодною з перелічених операцій та, відповідно, не є об’єктом оподаткування ПДВ.

 

Оподаткування благодійної допомоги податком на прибуток

Згідно з пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухобліку за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн грн, об’єкт оподаткування може визначатися без коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень розділу ІІІ ПКУ.

Щодо надання благодійної допомоги у ст. 140 ПКУ є декілька податкових різниць. Оскільки ці коригування містяться саме у ІІІ розділі ПКУ, то якщо дохід платника податку на прибуток не перевищує 20 млн грн і ним прийнято рішення про незастосування податкових різниць, фінансовий результат до оподаткування за пп. 140.5.9, пп. 140.5.10пп. 140.5.14 ПКУ збільшувати не потрібно.

В іншому випадку слід звернути увагу на пп. 140.5.10 ПКУ, відповідно до якого фінрезультат збільшується на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, що не є платниками податку на прибуток (крім фізичних осіб), та платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0 % відповідно до п. 44 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ, крім безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг), перерахованої неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг, для яких застосовується положення пп. 140.5.9 ПКУ.

Отже,  сума благодійної допомоги буде збільшувати  фінрезультат до оподаткування лише за умови, що така благодійна допомога надається юрособам, що не є неприбутковими організаціями та які одночасно з цим:

  • не є платниками податку на прибуток (зокрема, якщо юрособа-отримувач – платник єдиного податку);
  • сплачують податок на прибуток за ставкою 0%.

Якщо отримувач благодійного внеску – неприбуткова організація, то в цьому випадку прибуток коригується на підставі пп. 140.5.9 ПКУ: фінрезультат збільшується на суму, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Якщо юрособа - отримувач благодійного внеску є суб’єктом, згаданим у пп. 140.5.14 ПКУ, то фінрезультат збільшується на суму, що перевищує 8% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Якщо благодійний внесок перераховується платнику податку на прибуток на загальних підставах, то коригування фінрезультату не здійснюється, тобто фінрезультат з метою оподаткування не збільшується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»