• Посилання скопійовано

Придбання легкового автомобіля у фізособи: які бухгалтерські та податкові наслідки?

Які бухгалтерські та податкові наслідки у разі придбання легкового автомобіля у фізособи (не підприємця)?

Відповідно до п. 7 П(С)БО 7 придбані (створені) основні засоби зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю. Одиницею обліку є об'єкт ОЗ.

Первісна вартість об'єкта ОЗ складається з витрат, наведених в п. 8 П(С)БО 7 та п. 11 Методичних рекомендацій №561, включаючи реєстраційні збори, державне мито та аналогічні платежі, що здійснюються в зв'язку з придбанням (отриманням) прав на об'єкт ОЗ.

Підставою для зарахування на баланс основних засобів є акт приймання-передачі (введення в експлуатацію) основних засобів (п. 10 Методичних рекомендацій №561).

Кореспонденція рахунків бухобліку операцій з ОЗ наведена у додатку до Методичних рекомендацій №561.

 

Реєстрація (перереєстрація) автомобіля

У п. 1.4 Інструкції №379 встановлено, що реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку транспортних засобів, що належать фізособам, здійснюються за місцем звернення власника або його уповноваженої особи незалежно від місця реєстрації (проживання) власника. При цьому в реєстраційних документах зазначається місце реєстрації (проживання) особи, за якою реєструється транспортний засіб.

ТЗ юросіб реєструються за їхнім місцезнаходженням. Якщо стоянка ТЗ розташована за місцезнаходженням філій або представництв юросіб, такі ТЗ реєструються за місцем їх стоянки.

 

При цьому у свідоцтві про реєстрацію зазначається юрособа, якій належать ТЗ, місцезнаходження її та стоянки. Місцезнаходження юросіб визначається як місцезнаходження, зазначене у свідоцтві про державну реєстрацію юридичної особи.

Відповідно до п. 6 Порядку №1388 ТЗ реєструються за юридичними та фізичними особами в сервісних центрах МВС або через центри надання адміністративних послуг.

Фахівці експертної служби МВС, судові експерти, що здійснюють огляд та експертне дослідження ТЗ урахуванням вимог п. 15 Порядку №1388, представники сервісних центрів МВС можуть брати участь у роботі ЦНАПів для забезпечення виконання процедурних дій, необхідних для проведення державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів.

Власники ТЗ та особи, що їх експлуатують на законних підставах, або представники вказаних осіб (далівласники) зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) ТЗ протягом 10-ти діб після їх придбання, одержання тощо (п. 7 Порядку №1388).

Держреєстрація (перереєстрація) ТЗ проводиться на підставі заяв власників, поданих особисто або уповноваженим представником, та документів, що посвідчують їх особу, а також правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення ТЗ, відповідність конструкції ТЗ установленим вимогам безпеки дорожнього руху, вимогам, які є підставою для внесення змін до реєстраційних документів.

Для держреєстрації ТЗ, що перебували в експлуатації і зняті з обліку, крім документів, що підтверджують правомірність їх придбання, подається свідоцтво про реєстрацію ТЗ (технічний паспорт) та копія реєстраційної картки, що додається до свідоцтва про реєстрацію ТЗ на пластиковій основі, з відміткою уповноваженого органу МВС про зняття транспортного засобу з обліку. Переобладнання (крім переобладнання для роботи на газових паливах), відчуження, передача права користування і (або) розпорядження придбаних ТЗ, не зареєстрованих у уповноважених органах МВС, не допускається.

У разі держреєстрації ТЗ через ЦНАП документи, необхідні для отримання адміністративної послуги, приймаються з урахуванням положень інформаційної картки на таку послугу, яка надається сервісними центрами МВС органам, що утворили ЦНАПи.

 

Держреєстрація ТЗ проводиться за умови сплати їх власниками передбачених законодавством податків і зборів (обов'язкових платежів), а також внесення в установленому порядку платежів за проведення огляду ТЗ, держреєстрацію (перереєстрацію), зняття з обліку, відшкодування вартості бланків реєстраційних документів та номерних знаків (абз. 22 п. 8 Порядку №1388).

 

Реєстраційні збори, державне мито та аналогічні платежі, що здійснюються в зв'язку з придбанням (отриманням) прав на ТЗ

Плата за держреєстрацію (перереєстрацію)

Форми типових інформаційних карток адміністративних послуг затверджені наказом МВС від 27.09.2016 р. № 976, в п. 9.2 яких вказано розмір та порядок внесення плати (адміністративного збору) за адміністративну послугу:

  • 152,63 грн за реєстрацію, перереєстрацію колісних ТЗ усіх категорій вітчизняного виробництва та країн СНД;
  • 190,15 грн за реєстрацію, перереєстрацію колісних ТЗ усіх категорій іноземного виробництва.

 

Державне мито

 

Відповідно до пп. «г» п. 3 ст. 2 Декрету про державне мито держмито справляється за вчинення нотаріальних дій державними нотаріальними конторами і виконавчими комітетами сільських, селищних, міських Рад народних депутатів, а також за видачу дублікатів нотаріально засвідчених документів за посвідчення договорів відчуження ТЗ у розмірі 5 НМДГ (85 грн).

 

 

ПДФО та ВЗ

 

Під час або до виплати доходу фізособі юрособа повинна утримати ПДФО та військовий збір зі сплатою їх до бюджету, тобто виконати функції податкового агента, лише у разі, якщо у поточному році для фізособи продаж легкового автомобіля не перший.

 

Виплата та оподаткування доходу фізособи від продажу автомобіля підлягає відображенню у ф. №1ДФ із зазначенням ознаки доходу «105». Якщо дохід фізособі виплачується за її перший продаж автомобіля у поточному році, то такий дохід ПДФО та ВЗ не оподатковується, графи 4а та 4 ф. №1ДФ не заповнюються.

 

Докладніше про придбання легкового автомобіля у фізособи читайте тут>>

 

 

Транспортний податок

 

Відповідно до пп. 267.1.1 ПКУ юрособа, яка має зареєстровані в Україні власні легкові автомобілі, які в пп. 267.2.1 ПКУ визначені об'єктами оподаткування, є платником транспортного податку.

 

Зазначимо, що об'єктом оподаткування є легкові автомобілі, які одночасно підпадають під вимоги, встановлені пп. 267.2.1 ПКУ:

  • з року випуску яких минуло не більше 5-ти років (включно);
  • середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року (у 2018 році – 1 396 125 грн).

Докладніше про оподаткування купівлі легкового авто в салоні читайте тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20245
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024161
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202456
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202425
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202449