• Посилання скопійовано

Як списати витрати на очистку зерна, призначеного для продажу?

Підприємство купує 10 тонн гірчиці для подальшого продажу. Закуплене зерно проходить очистку до показників якості, які вказані в договорі поставки контрагенту. Як у бухобліку відобразити витрати на таку очистку?

Згідно із  п. 6 П(С)БО 9 товари (тобто, майно, придбане для подальшого продажу) належать до запасів підприємства і обліковуються згідно із цим стандартом (якщо підприємство веде бухоблік саме за НП(С)БО).

За п. 9 П(С)БО 9 витрати, які   безпосередньо  пов'язані  з  придбанням запасів і доведенням їх  до  стану,  у  якому  вони  придатні  для використання  у  запланованих  цілях, формують первісну вартість запасів. 

До  таких витрат,  зокрема, належать прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці, інші прямі  витрати підприємства/установи  на  доопрацювання  і підвищення  якісно технічних характеристик запасів.  Тобто, витрати, зазначені у запитанні.

Отже, такі витрати, на підставі первинних документів про здійснення очистки зерна, списуються проведенням Дт 281 Кт 631 (якщо послуги надає інша організація), 20, 66, 65 тощо (якщо таку очистку підприємство здійснює самостійно). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»