• Посилання скопійовано

Повернення та переробка готової продукції: відображення в бухобліку

Покупець повертає підприємству непродану продукцію (хліб). Далі хліб підлягає сушці та подальшій реалізації. Як відобразити повернення такої продукції та її подальшу переробку на сухарі?

Бухоблік повернення готової продукції

При поверненні товару постачальнику покупцем зазвичай оформляється поворотна накладна. Постачальник відображає повернення товару як зменшення свого обсягу продажів: Дт 704 Кт 361, а також сторнує собівартість проданої продукції проведенням Дт 902 Кт 26 (сума проведення зазначається з мінусом).

Зверніть увагу, що податкові зобов’язання з ПДВ сторнуються лише тоді, коли оплата за товар від покупця ще не надходила, або у разі повернення оплати за повернутий товар. Зобов’язання з ПДВ необхідно відсторнувати проведенням Дт 704 Кт 641.

 

Бухоблік переробки продукції

Згідно з Інструкції №291 рахунок 23 «Виробництво» призначений для узагальнення інформації про витрати на виробництво продукції (робіт, послуг). Отже, вподальшому, оскільки такий хліб буде використовуватись для виготовлення іншої продукції (сухарів), потрібно відобразити вартість хлібу у складі собівартості сухарів. Для цього вартість хлібу списується проведенням Дт 23 «Виробництво» Кт 26. При цьому на рахунку 23 акумулюються також і інші витрати, що пов’язанні з виготовленням сухарів з такого хлібу.

Оприбуткування готових сухарів відображається проведенням Дт 26 Кт 23 – на суму витрат, понесених на виробництво сухарів, разом з вартістю хліба.

Подальший облік реалізації сухарів не відрізняється від обліку реалізації іншої готової продукції.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»