• Посилання скопійовано

Одночасне використання ємності для зберігання пального орендодавцем та орендарем: чи можливо?

ТОВ придбало ємність (бочку) для зберігання пального та хоче передати в оренду її частину ФОП. Ліцензія на зберігання пального у ТОВ є. Чи можна укласти договір оренди на частину ємності та спільно її використовувати? Чи потрібно ФОП отримувати ліцензію на зберігання пального?

Договір оренди частини бочки 

Відповідно до ст. 283 ГКУ одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у володіння та користування майно для здійснення господарської діяльності. За договором оренди передається індивідуально визначене майно виробничо-технічного призначення (або єдиний майновий комплекс), що не втрачає у процесі використання своєї споживчої якості (неспоживна річ).

Об'єктом оренди можуть бути інше окреме індивідуально визначене майно виробничо-технічного призначення, що належить суб'єктам господарювання.

Індивідуально визначене майно (інвентарний об'єкт) - будівлі, споруди, машини, устаткування та інші облікові одиниці основних засобів, нематеріальні активи, малоцінні та швидкозношувані предмети, виробничі запаси, незавершене виробництво, готова продукція, незавершене капітальне будівництво та інші цінності, що реалізуються окремо як самостійний об'єкт продажу (п. 5 Методики оцінки вартості майна під час приватизації).

Обліковою одиницею основних засобів є об'єкт основних засобів - закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до ньогоконструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій; відокремлений комплекс конструктивно з'єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс - певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно; інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється (п. 4 НП(С)БО 7).

З урахуванням зазначеного вище робимо висновок: бочка – об’єкт основних засобів, відокремлений предмет, що призначений для виконання певних самостійних функцій, якому присвоюється відповідний інвентарний номер. Даний інвентарний об’єкт може бути реалізований як самостійний об’єкт продажу. В оренду може бути передано саме інвентарний об’єкт (інвентарна визначене майно). 

Частина бочки для зберігання пального не має ознак окремого інвентарного об’єкта:

не можна чітко ідентифікувати, яка саме частина бочки передаєтьсяадже об’єкт оренди не є відокремленим предметом;
відчуження частини бочки не можливе, без втрати якісних характеристик всього об’єкта;
обмежене використання за функціональним призначенням. Для використання об’єкта оренди за цільовим призначенням він має бути ціліснимНеможливо ідентифікувати, яка саме частина палива належить орендарю, а яка орендодавцю. Тобто, орендар та орендодавець зберігати пальне одночасно в ній не зможуть.

Зауважимо, що бочка має бути обладнана засобами вимірювальної техніки, які періодично перевіряються відповідно до Закону про метрологію та метрологічну діяльністьЗа даними вимірювальної техніки визначається обсяг пального до списання.

Тож якщо бочка не має двох секцій з окремими лічильниками, то ні ФОП, ні ТОВ, не зможе реалізувати своє право володіння та користування бочкою, і відповідно не зможе підтвердити списання палива. Адже кожен з суб’єктів господарювання є автономним у своїй господарській діяльності.

 

Ліцензія

Відповідно до ст. 15 Закону Про державне регулювання виробництва і обігу спирту для отримання ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним або на право зберігання пального разом із заявою додатково подаються завірені заявником копії таких документів:

документи, що підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою, або інше передбачене законодавством право землекористування на земельну ділянку, на якій розташований об’єкт оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, чинні на дату подання заяви та/або на дату введення такого об’єкта в експлуатацію, будь-якого цільового призначення;

акт вводу в експлуатацію об’єкта або акт готовності об’єкта до експлуатації, або сертифікат про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, або інші документи, що підтверджують прийняття об’єктів в експлуатацію відповідно до законодавства, щодо всіх об’єктів у місці оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, необхідних для оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального;

дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Суб’єкти господарювання, що здійснюють зберігання пального, яке не реалізовується іншим особам і використовується виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки, копії зазначених документів не подають. Такі суб’єкти господарювання у заяві зазначають про використання пального для потреб власного споживання чи переробки, загальну місткість резервуарів та ємностей, що використовуються для зберігання пального, та їх фактичне місцезнаходження.

Так як ФОП буде використовувати пальне для власних потреб, то він при отриманні ліцензії повинен подати дані за спрощеною формою. 

В заяві зазначаються дані щодо ємності, в даному випадку також розглядається окремий інвентарний об’єкт, а не частина бочки. Фактичне місце розташування бочки – територія підприємства власника, тобто орендується не лише бочка, а й територія, де розташований обєкт.

На нашу думку, немає підстав для надання ліцензіїадже технічно не можливо ідентифікувати частину бочки. Вона може використовуватися лише як один обєкт одним суб’єктом господарювання.

Працівники ДПС дану заяву будуть перевіряти на основі інформаціїнаведеної в формі № 20-ОПП. ФОП покаже саме бочку, а не її частину. І за цієї умови завуалює саму операцію, що в подальшому призведе до втрати ліцензії обох суб’єктів господарювання. За своєю суттю оренда частини бочки є нічим іншим як передача пального на зберігання іншому СГ, а такі операції вимагають реєстрації зберігача платником акцизного податку.

Можливо, ФОП в даній ситуації доцільноскористатися паливними картками чи талонами, що не потребує отримання ліцензії та оренди ємності.

Загалом, ТОВ і ФОП можуть надавати один одному в оренду транспортні засоби, а ось передача пального ФОПу від ТОВ вимагає реєстрації ТОВ як платника акцизного податку, акцизних складів та складання акцизних накладних.

 

Додатково читайте:

Ліцензія на зберігання пального: відповіді на запитання від ДФС

Облік придбання пального: за готівку і безготівково

Придбання талонів і карток на пальне

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»