• Посилання скопійовано

Отримання оплати від клієнта за послуги адвоката-найманої особи на власну картку

У яких випадках працівники адвокатського об'єднання (адвокати, які зареєстровані як наймані працівники і не зареєстровані як самозайняті особи) мають право приймати оплату за послуги від клієнтів адвокатського об'єднання на власні банківські картки і як правильно оформити приймання таких платежів?

Законодавство дозволяє адвокату вибирати форму здійснення адвокатської діяльності: чи то індивідуальна адвокатська практика, чи діяльність у формі адвокатського бюро чи адвокатського об'єднання, або бути найманим працівником і не бути при цьому самозайнятою особою відповідно до з пп. 14.1.226 ПКУ.

Підставою для отримання коштів на свою власну картку за юридичні послуги адвокат-найманий працівник (який не має посвідчення та не є самозайнятою особою та не веде індивідуальну практику) може лише на підставі укладеного договору ЦПХ (ст. 626 ЦКУ) з потенційним клієнтом. При цьому такий договір адвокат укладає від свого імені, а не від імені об’єднання.

Перед таким адвокатом юрособа (клієнт) виступає податковим агентом, яка зобов’язана з суми винагороди утримати ПДФО, ВЗ та нарахувати ЄСВ, сплатити їх до бюджету, та відповідним чином відобразити в єдиній звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. 

Передача адвокатом-найманим працівником отриманої винагороди на власну картку на рахунок (чи у будь-який інший спосіб) адвокатського об'єднання з подальшим оприбуткуванням цих коштів законодавством не передбачено. Законним способом отримання коштів адвокатським об'єднанням буде виставлення рахунку за юридичні послуги клієнту та проведення його оплати клієнтом безпосередньо на банківські реквізити такого об’єднання і вже потім надання оплачених юридичних послуг адвокатом-найманим працівником.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»