• Посилання скопійовано

Облік нестачі імпортованого товару та отримання товару на погашення нестачі

Підприємство, платник ПДВ та податку на прибуток, імпортувало товар у квітні 2022р. Товар оплачений. Після розмитнення при розвантаженні на складі було виявлено нестачу товару — на суму в еквіваленті 8000 грн. Подали до суду. Нестачу списали з балансу і нарахували ПДВ. В липні 2023 р. на погашення нестачі постачальник передав товари. Як показати такий товар в обліку? Що з ПДВ?

 

Загальні зауваження щодо бухгалтерського обліку

Відповідно до п. 2.3 Методрекомендацій № 2:

• не включаються до первісної вартості запасів, а належать до витрат того періоду, в якому вони були здійснені (встановлені) понаднормові втрати і нестачі запасів;
• наднормативні втрати і нестачі запасів та/або зіпсовані запаси, які виявлені під час оприбуткування і сталися при їх транспортуванні, оцінюються виходячи з первісної вартості одиниці придбаних запасів. 

Відповідно до п. 5.7 Методрекомендацій № 2:

• нестачі та втрати запасів понад норми природного убутку визнаються витратами звітного періоду з відображенням їх фактичної собівартості (з урахуванням транспортно-заготівельних витрат) за дебетом субрахунку 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей»;
• одночасно суми нестач і втрат від псування запасів понад норми природного убутку до прийняття рішення про конкретних винуватців відображаються на позабалансовому субрахунку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей»;
• після встановлення осіб, які мають відшкодувати втрати запасів понад норми природного убутку, належна до відшкодування сума зараховується до складу дебіторської заборгованості та іншого операційного доходу і розрахунків з бюджетом (на різницю між сумою, що має бути відшкодована винним, і фактичною собівартістю нестачі і втрат від псування запасів) одночасно зі списанням сум, що відображені на позабалансовому субрахунку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей».

Разом з тим згідно з п. 11 додатку 3 до Методрекомендацій № 2 нестачі і псування запасів при прийманні вантажу з вини постачальника або транспортної організаціївідображаються проводкою: 

• Дт 374 Кт 63. 

А згідно з п. 28 додатку 3 до Методрекомендацій № 2 нестачі та втрати від псування запасів, виявлені в результаті інвентаризації, відображаються проводками:

• Дт 947 Кт 28 тощо – списання нестачі;
• Дт 072 – зарахування балансової вартості списаного на позабалансовий рахунок.

Якщо винна особа відшкодовує втрати:

• Дт 375 Кт 716 – на суму відшкодування;
• Кт 072 – списано з позабалансового рахунку балансову вартість нестачі.

 

Податок на додану вартість

ПДВ при імпорті.

Про ПДВ при імпорті товарів ми писали, приміром, тут.

Під час митного оформлення підприємство імпортер сплачує ПДВ. В декларації з ПДВ такий ПДВ не відображається. ПН на таку операцію не складається.

Разом з тим підприємство має право на податковий кредит, в періоді сплати імпортного ПДВ. Підставою для податкового кредиту є належним чином оформлена митна декларація.

ПК з ПДВ відображають у декларації з ПДВ у рядках:

— 11.1 (20%);
— 11.2 (7%);
— 11.3 (14%).

ПДВ при нестачі.

Дивимося, наприклад, відповідь ДПС на питання в ЗІР (101.13): «У яких випадках відносяться суми ПДВ до податкового кредиту та яким чином визначається податковий кредит?».

ДПС зазначає, що якщо виявлено нестачу придбаних платником податку товарів (крім випадку, якщо така нестача обумовлена знищенням внаслідок дії обставин непереборної сили, що підтверджується відповідно до законодавства), для цілей розділу V ПКУ такі товари вважаються використаними платником податку в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку.

А якщо такі товари придбані з ПДВ, то виникає необхідність нарахувати компенсуючі ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ.

Таким чином, при імпорті товарів підприємство імпортер сплачує імпортне ПДВ, потім відображає податковий кредит, а далі на суму нестачі нараховує компенсуюче ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ. Про складання податкової накладної можна почитати тут.

Щодо товарів, які будуть імпортуватися взамін нестачі.

За такими товарами в загальному порядку сплачуватиметься ПДВ при імпорті і відображатиметься податковий кредит.

 

Облік та оподаткування в розглядуваній ситуації

Виходячи з наведеного вище, зазначені операції, на наш погляд, потрібно було відображати в бухгалтерському обліку таким чином:

Зміст господарської операції

Д-т

К-т

Сума, грн

Нестача при оприбуткуванні

Виявлено нестачу товару при оприбуткуванні

374

63

8 000

Нараховано компенсуюче ПЗ з ПДВ

949

641

1 600

Отримання товарів для погашення нестачі

Імпортовано товари для погашення нестачі

28

374

8 000

Сплачено імпортний ПДВ

377

311

1 600

Відображено податковий кредит

641

377

1 600

Але в питанні зазначено, що підприємство суму нестачі вже списало на витрати. На наш погляд, такий варіант також можливий і не є помилкою, тому що немає встановленого чинним законодавством порядку відображення подібних операцій. Ми навели в таблиці вище бухгалтерські проводки виходячи з положень Методрекомендацій № 2. Методрекомендації – це рекомендації, які рекомендують, але не зобов’язують.

Якщо підприємство списало нестачу до складу витрат, то при отриманні товарів в погашення нестачі воно оприбутковує їх, як безоплатно отримані і симетрично визнає дохід.

Відповідно до п. 12 НП(С)БО 9 первісною вартістю запасів, одержаних підприємством безоплатно, визнається їх справедлива вартість з урахуванням витрат, передбачених пунктом 9 НП(С)БО 9. 
Справедлива вартість – це по суті ринкова вартість. За умовами прикладу – 8 000 грн. Але первісна вартість буде ще збільшена на суму митних зборів, якщо вони сплачуватимуться, на суми транспортно-заготівельних витрат, інших витрат, пов’язаних з доставкою.

З урахуванням цих міркувань, проводки в розглядуваній ситуації можуть бути такими:

Нестача при оприбуткуванні

Виявлено нестачу товару при оприбуткуванні та списано її на витрати

947

63

8 000

Нараховано компенсуюче ПЗ з ПДВ

949

641

1 600

Сума нестачі відображена поза балансом

072

-

8 000

Отримання товарів для погашення нестачі

Імпортовано товари для погашення нестачіта визнано дохід

28

718

8 000

Сплачено імпортний ПДВ

377

311

1 600

Сплачено мито

377

311

160

Отримано послуги перевезення товару

28

63

2 000

Відображено податковий кредит

641

377

1 600

Мито віднесено на первісну вартість товару

28

377

160

 

Читайте також:

Бухгалтерський облік імпорту товарів | Журнали online — «Дебет-Кредит» (dtkt.ua)

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»