• Посилання скопійовано

Коригування при оплаті на користь неприбуткової організації

Підприємство сплачує орендну плату на користь неприбуткової організації, в якої спершу була ознака неприбутковості 0031, а потім змінили ознаку на 0048. Сума оренди перевищує 25 розмірів мінзарплати (пп. 140.5.4 ПКУ), хоча ціна оренди визначена за результатами аукціону. Чи є така ціна такою, що визначена за принципом «витянутої руки»?

Що зазначено в ПКУ.

Відповідно до пп. 140.5.4 ПКУ фінрезультат до оподаткування збільшується на суму 30 % вартості в тому числі послуг, придбаних у неприбуткових організацій, внесених до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого придбання, крім випадків, коли сума вартості послуг, придбаних у таких організацій, сукупно протягом звітного (податкового) року не перевищує 25 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, та крім бюджетних установ, Накопичувального фонду, недержавних пенсійних фондів і неприбуткової організації, яка є об’єднанням страховиків, якщо участь страховика у такому об’єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика відповідно до закону.

Вимоги пп. 140.5.4 ПКУ не застосовуються платником податку, якщо операція не є контрольованою та сума таких витрат підтверджується платником податку за цінами, визначеними за принципом «витягнутої руки» відповідно до процедури, встановленої статтею 39 ПКУ, але без подання звіту.

При цьому, якщо ціна придбання товарів, у тому числі необоротних активів (крім активів з права користування за договорами оренди), робіт та послуг перевищує їх ціну, визначену за принципом «витягнутої руки» відповідно до процедури, встановленої статтею 39 ПКУ, коригування фінансового результату до оподаткування здійснюється на розмір різниці між вартістю придбання та вартістю, визначеною виходячи з рівня ціни, визначеної за принципом «витягнутої руки».

 

Визначення ціни за принципом «витягнутої руки».

Відповідно до пп. 39.2.1.8 ПКУ у разі проведення аукціону (публічних торгів), обов’язковість проведення якого визначена законом, умови, які склалися за результатами такого аукціону (публічних торгів), визнаються такими, що відповідають принципу «витягнутої руки».

Проведення аукціону в разі оренди державного та комунального майна визначена Законом України від 03.10.2019 р. № 157-IX «Про оренду державного та комунального майна».

Таким чином, оскільки в розглядуваній ситуації орендна плата визначена на підставі аукціону, згідно із законом, то така ціна орендної плати є такою, що визначена за принципом «витягнутої руки».

А отже, на наш погляд, в розглядуваній ситуації коригування за пп. 140.5.4 ПКУ не застосовується.

 

Читайте також:

Податкова різниця за пп. 140.5.4 і пп. 140.5.5-1 ПКУ

Податкова різниця за пп. 140.5.4 ПКУ

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»