• Посилання скопійовано

Матеріальна допомога на оздоровлення

На підприємстві згідно з колдоговором виплачується матеріальна допомога на оздоровлення працівникам. За рішенням керівництва виплату було припинено у 2021 р. та відновлено у 2022 р. за 2021 р. Протягом 2021 р. деякі працівники звільнилися, але керівництво вирішило виплатити таку допомогу і звільненим працівникам у 2022 р. за 2021 р. Чи є така виплата об'єктом ЄСВ?

Законодавство про працю не гарантує працівникам підприємств приватної форми власності виплату матеріальної допомоги на оздоровлення до щорічної відпустки. Однак роботодавець може передбачити додаткові гарантії працівникам у колективному договорі (ч. 3 ст. 13 КЗпП).

Умови колективних договорів і угод, укладених відповідно до законодавства, є обов’язковими для підприємств, на які вони поширюються, та сторін, які їх уклали (ч. 1 ст. 5 Закону № 3356). Тож положення колективного договору поширюються на всіх працівників підприємств незалежно від того, чи є вони членами профспілки (ч. 1 ст. 9 Закону № 3356).

Окрім колективного договору виплату матеріальної допомоги на оздоровлення можна прописати і в іншому локальному нормативному акті підприємства (наприклад, Положенні про оплату праці, Положенні про преміювання). В даних документах варто  обумовити, що виплата такої допомоги здійснюватиметься в залежності від прибутковості підприємства і наявності коштів у роботодавця.

Матеріальна допомога на оздоровлення зазвичай виплачується в розмірі не більше одного посадового окладу раз на рік у разі надання щорічної основної відпустки, у межах встановленого фонду оплати праці.

Оскільки виплата такої допомоги прив’язана до щорічної відпустки, то й заяву про її отримання  працівник подає разом із заявою про надання основної щорічної відпустки. На підставі такої заяви керівник видає наказ про надання працівнику матеріальної допомоги на оздоровлення, що надається один раз до будь-якої її частини на розсуд працівника і виплачується повністю. 

Нагадаємо, що безперервна частина відпустки не може тривати менше ніж 14 днів.

На замітку. Наказ про надання матеріальної допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки зберігається 75 років.

Таким чином, виплата матеріальної допомоги на оздоровлення працівникам, які вже скористалися відпусткою неможлива. Як і неможливо виплатити таку допомогу колишнім працівникам, оскільки вони або скористалися своєю відпусткою, або отримали компенсацію за невикористану відпустку. 

Матеріальна допомога на оздоровлення є соціальною грошовою виплатою працівникам, яким надається щорічна основна відпустка. Вона є систематичною матеріальною допомогою, передбаченою п. 2.3.3 Інструкції № 5, належить до заохочувальних та компенсаційних виплат, що належить до фонду оплати праці.

Тобто, якщо працівнику, який йтиме у щорічну відпустку, буде виплачено матеріальну допомогу на оздоровлення за його заявою, то на суму такої допомоги потрібно нарахувати ЄСВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»