• Посилання скопійовано

Дивіденди фізособі-резиденту від нерезидента: оподаткування та повідомлення контролюючих органів

Фізособа-резидент України є власником компанії в Естонії. Отримав дивіденди за 2022 рік. Чи зобов’язана фізособа подавати декларацію за цими коштами в Україні? Чи потрібно ще в Україні платити якісь податки? Чи має він, як власник іноземної компанії, подавати про це інформацію до будь-яких органів в Україні?

Чи потрібно фізособі-резиденту з отриманих дивідендів від нерезидента сплачувати  податки в Україні? 

Підпунктом 163.1.3 ПКУ передбачено, що об'єктом оподаткування резидента є іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

Дохід, отриманий з джерел за межами України, - це будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, включаючи, зокрема, дивіденди по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб'єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток.

При цьому під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів (пп. 164.4 ПКУ).

Тож, дивіденди, що отримані фізособою-резидентом від нерезидента, є об'єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ) за ставкою 1,5%.  Крім того, сума дивідендів підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 9% (пп. 167.5.4 та пп. 170.1.1 ПКУ).

Якщо нерезидент виконав свої обов’язки як податкового агента, то фізособа може скористатися пп. 170.11.2 ПКУ та зменшити суму річного податкового зобов’язання з ПДФО на суму податків, сплачених за кордоном і визначити суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.

 

Чи зобов’язана фізособа подавати декларацію по отриманих дивідендах в Україні? 

Отриману суму дивідендів та розраховані суми податків фізособа самостійно декларує в річній декларації про майновий стан і доходи (пп. 168.2.1 та пп. 170.11.1 ПКУ). 

Отже, іноземні дивіденди, отримані у 2022 році, потрібно показати в гривнах в декларації про доходи у рядку 10.10, ПДФО у графі 13 та ВЗ у графі 21.1. Якщо фізособа має право на зменшення суми річного податкового зобов’язання з ПДФО на суму податків, сплачених за кордоном, то така сума зазначається у  рядку 18 декларації про доходи.

 

Чи має фізособа, як власник іноземної компанії, подавати про це інформацію в будь-які органи в Україні?

Іноземна компанія визнається КІК, якщо фізособа – резидент України або юрособа – резидент України (далі – контролююча особа):

а) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 50 відсотків, або

б) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 10 відсотків, за умови що декілька фізичних осіб – резидентів України та/або юридичних осіб – резидентів України володіють частками в іноземній юридичній особі, розмір яких у сукупності становить 50 і більше відсотків, або

в) окремо або разом з іншими резидентами України – пов’язаними особами здійснює фактичний контроль над іноземною юридичною особою.

Проте для 2022 – 2023 років пп. «б» пп. 39-2.1.2 ПКУ  застосовується в такій редакції (див. пп. 54 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ):

«б) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі 25 і більше відсотків за умови, що декілька фізичних осіб - резидентів України та/або юридичних осіб - резидентів України володіють частками в іноземній юридичній особі, розмір яких у сукупності становить 50 і більше відсотків, або».

При цьому пп. 39-2.1.3 ПКУ передбачено, що під часткою в іноземній юрособі розуміються корпоративні права, права в утворенні без статусу юридичної особи, до активів якої входить частка у юрособі, чи будь-які інші аналогічні права та/або правомочності, що надають фізичній або юрособі право:

а) впливу на відповідну частку голосів у вищому органі управління іноземної юридичної особи (загальних зборах акціонерів, учасників або іншому аналогічному органі), та/або

б) на отримання відповідної частини прибутку іноземної юридичної особи, та/або

в) блокування рішення про розподіл частини прибутку іноземної юридичної особи, та/або

г) на отримання відповідної частини активів іноземної юридичної особи у разі її ліквідації або припинення.

Так, фізична особа – резидент України або юридична особа – резидент України зобов’язана повідомляти контролюючий орган про:

  • кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній юридичній особі або початок здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до визнання такої юридичної особи контролюючою особою відповідно до вимог ст. 39-2 ПКУ;
  • заснування, створення або набуття майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи;
  • кожне відчуження частки в іноземній юридичній особі або припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до втрати визнання такої юридичної особи контролюючою особою відповідно до вимог ст. 39-2 ПКУ;
  • ліквідацію або відчуження майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.

Повідомлення надсилається до контролюючого органу протягом 60 днів з дня такого набуття (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження (припинення фактичного контролю). Форма та порядок подання повідомлення затверджені наказом Мінфіну від 22.09.2021 р. №512.

Фізична особа - резидент України не визнається контролюючою особою, якщо її володіння часткою у контрольованій іноземній компанії реалізовано через пряме або опосередковане володіння в іншій юридичній особі - резиденті України, за умови, якщо остання визнається контролюючою особою та на неї покладається зобов’язання щодо оподаткування скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії. 

А та фізична особа – резидент, яка є прямим власником КІК, вважається контрольованою особою та повинна надіслати повідомлення до контролюючого органу за формою встановленою Порядком №512.

Докладніше про КІК читайте у наших матеріалах:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»