• Посилання скопійовано

Відступлення права вимоги платником ПДВ за касовим методом

Підприємство отримує послуги з водовідведення від постачальника, який застосовує касовий метод обліку ПДВ. На яку дату виникає податковий кредит: на дату підписання акта від 30.06.2018 р. чи на дату оплати – 05.07.2018 р.?

Запитання: Підприємство отримує послуги з водовідведення від постачальника, який застосовує касовий метод обліку ПДВ. На яку дату виникає податковий кредит: на дату підписання акта від 30.06.2018 р. чи на дату оплати – 05.07.2018 р.? Якщо підприємство підписало договір про відступлення боргу 11.07.2018 р., за яким здійснено оплату третій стороні 12.07.2018 р., на яку дату в підприємства буде право на податковий кредит?

 

Відповідь:

Відповідно до пп. 14.1.266 ПКУ касовий метод для цілей оподаткування ПДВ - це метод податкового обліку, за яким:

1) дата виникнення податкових зобов'язань визначається як:

  • дата зарахування чи отримання коштів на банківський рахунок чи у касу платника податку;
  • або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг).

2) дата виникнення права на ПК віднесення сум податку до податкового кредиту визначається як:

  • дата списання коштів з банківського рахунку чи видачі з каси платника ПДВ;
  • або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) платнику ПДВ товарів (послуг).

Пунктом 44 підрозділу 2 розділу XX ПКУ визначено, що тимчасово, до 1 січня 2019 року, касовий метод застосовують платники ПДВ, які, зокрема, надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.  У цьому пункті не висуваються вимоги до покупців вищезазначених послуг, тобто покупце може бути будь-хто. Цей пункт поширюється на послуги з водопостачання та водовідведення з 1 січня 2017 року.

Постачальник послуг з водовідведення веде облік ПДВ за такою схемою (п. 5.1 Інструкції №141):

  • якщо перша подія складання акту надання послуг, то сума ПДВ відображається записом Кт 643 «Податкові зобов'язання» у кореспонденції з дебетом рахунків обліку доходів (Кт 701, 702, 703). Податкова накладна на цю дату не складається;
  • на дату отримання оплати чи іншої компенсації наданих послуг визнаються податкові зобов’язання з ПДВ та складається податкова накладна. В бухобліку здійснюється запис Дт 643 Кт 641;
  • Якщо перша подія отримання оплати чи іншої компенсації наданих послуг, то на цю дату складається податкова накладна, а в бухобліку здійснюються записи: Дт 311 Кт 361 – отримання оплати та Дт 643 Кт 641 – нарахування зобов’язань з ПДВ.

Таким чином, податкова накладна постачальника послуг водовідведення буде складена на дату отримання ним оплати або іншої компенсації в будь-якому випадку. Тож, відповідно, й скористатися цим податковим кредитом покупець послуг зможе лише після отримання податкової накладної постачальника, яка зареєстрована в ЄРПН.

Щодо дати виникнення податкових зобов’язань з ПДВ за умови переведення боргу ДФСУ у листі від 06.02.2017 р. № 2106/6/99-99-15-03-02-15 зазначає, що у постачальника послуг виникає податкове зобов’язання з ПДВ за касовим методом на дату списання дебіторської заборгованості покупця на підставі договору про відступлення права вимоги, оскільки такий договір вважається іншим видом компенсації вартості поставлених послуг. Аналогічна позиція викладена у нашій консультації тут>>

Отже, постачальник послуг з водовідведення повинен скласти та зареєструвати податкову накладну на відступлену суму боргу. Дата складання такої податкової накладної – 11.07.2018 р. Оплата боргу третій стороні 12.07.2018 р. не змінює суму податкового кредиту з ПДВ у покупця послуг – платника.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Участь у дослідно-конструкторських роботах: умови звільнення від оподаткування ПДВ
    Державний науково-дослідний інститут замовив у підприємства розробку та виготовлення картонних ємностей в межах дослідно-конструкторської роботи. Оплата проводиться за рахунок бюджетних коштів з відповідного рахунку. Чи є ця операція звільненою від оподаткування ПДВ?
    Сьогодні 11:077
  • Обладнання передано на гарантійний ремонт нерезиденту: що з ПДВ?
    ТОВ в рамках гарантійного ремонту передало обладнання постачальнику-нерезиденту для проведення діагностики. В результаті було переналаштовано програмне забезпечення. Вивезення товару було в митному режимі переробки за межами митної території (код 61), а ввезення – в режимі імпорту. Чи потрібно сплачувати мито та складати ПН при вивезенні та імпорті за ставкою 0%?
    08.05.202413
  • Аванс повернено після сплину 1095 днів: як відкоригувати ПК?
    ТОВ - замовник робіт оплатило аванс за роботи виконавцю. Виконавець склав та зареєстрував ПН від 6 березня 2017 р. З моменту складання ПН минуло 1095 днів. Виконавець повертає кошти у квітні 2024 р. Підприємство планує скласти бухгалтерську довідку та на основі неї скласти РК. Виконавець наполягає, що ТОВ має скласти і зареєструвати ПН на нього. Як скласти РК на цю госпоперацію?
    08.05.202430
  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20245
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202441