• Посилання скопійовано

«Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?

На жаль, усі перелічені в запитанні види доходів не є пільгованими з метою оподаткування ПДФО та ВЗ. Не оподатковуються оплата проїзду та медстраховка тільки під час відрядження, і те, якщо медстраховки не уникнути (наприклад, вона входить у вартість квитків на проїзд, або є вимогою для виїзду (перебування) в певній країні). 

В інших випадках, якщо в наказі про надання таких видів доходів (або компенсації витрат на них) будуть зазначені саме ті види доходів, які зазначені в запитанні, і буде визначено перелік працівників, які цей дохід отримають, і буде відома сума (вартість) таких доходів,  то оподаткування не уникнути. 

При цьому слід зазначити, що і об’єкт, і база для нарахування у ПДФО, ВЗ та ЄСВ у зазначених випадках будуть різними, тож, їх слід розглядати окремо. 

 

Добровільне медичне страхування працівників

Про оподаткування цього виду доходів ми докладно розповідали тут. ПДФО і ВЗ в цьому випадку будуть, а ось ЄСВ – ні. 

 

Добровільне страхування життя працівників

Про оподаткування цього виду доходів ми докладно розповідали тут. В цьому випадку буде ПДФО, ВЗ і ЄСВ. 

 

Харчування працівників

Докладно про цей вид доходу ми розповідали тут. В цьому випадку буде ПДФО, ВЗ і ЄСВ. Хоча роботодавці можуть спробувати уникнути оподаткування шляхом деперсоніфікації – наприклад, коли застосовується спосіб харчування працівників під умовною назвою «шведський стіл», коли невідомо, хто з працівників і скільки з’їв або випив із наданих роботодавців продуктів. Але навіть такий спосіб часто викликає претензії з боку податківців. 

 

Оплата проїзду працівників до роботи

Про цей вид доходу ми докладно розповідали тут. В цьому випадку можна спробувати уникнути сплати ПДФО та ВЗ шляхом деперсоніфікації – наприклад, шляхом перевезення працівників службовими автобусами, коли не складаються списки тих, хто і в який день скористався цим видом службового транспорту. Хоча податківцям, знову ж таки, це не подобається, і цілком можливо, що ненарахування цих податків доведеться захищати при перевірці. Ймовірні претензії можуть бути щодо того, що підприємтво має можливість запровадити персоніфікацію таких доходів – наприклад, видавати працівникам квитки і надавати послугу перевезення тільки за наявності квитка. ЄСВ на такий дохід не нараховується. 

 

Оплата фітнес-послуг для працівників

Позицію податківців та нашу щодо цього виду доходу ми наводили тут.  В цьому випадку буде і ПДФО, і ВЗ, і ЄСВ. Єдиний спосіб цього уникнути – це, знову ж таки, деперсоніфікація. Наприклад, якщо на підприємстві є спортзал або басейн для працівників, проводяться спортивні тренування, але не ведеться облік, хто саме і скільки їх відвідує, то визначити суму отриманого доходу  і перелік осіб, які ним скористалися, неможливо. Якщо ж відбувається оплата абонементів у сторонньому спортивному закладі і вони надаються працівникам персоніфіковано, пільг немає і уникнути оподаткування неможливо. 

До зазначеного вище треба зробити два зауваження:

По-перше, нещодавно правила обрахунку ВЗ змінилися. В наведених вище матеріалах повторюється, що ПДФО нараховується на вартість негрошового доходу, збільшену на коефіцієнт, а для ВЗ коефіцієнт застосовувати не треба. Зараз щодо ВЗ не все так однозначно. 

Ми про це (а також про обрахунок ПДФО та ВЗ з негрошового доходу) дуже докладно розповідали тут. Але справа в тому, що остаточно податківці із цією проблемою щодо ВЗ не визначилися. Вони відправили запит на роз’яснення до Мінфіну, а консультація в «ЗІР» наразі вже числиться у нечинних, тоді як ІПК, яка наробила стільки галасу – не скасована. Тому, нашу позицію ви із статті дізнаєтесь, а ось остаточна позиція ДПС наразі невідома. 

По-друге, ми проговорили вище про випадок, коли усі розглянуті нами види доходу надаватимуться працівникам саме під своєю назвою і на регулярній основі. Якщо ж ні, наприклад, якщо вони надаватимуться у вигляді подарунка (абонемент в фітнес-клуб) або як нецільова благодійна допомога, то правила оподаткування будуть інші. Про вартість неоподаткованих подарунків та нецільової благодійної допомоги у 2024 році ми розповідали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202421
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202423
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024136
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434